Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:31 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua internațională a numărului pi. Ce ne dezvăluie profesoara de matematică Mariana Urdeș

ro

14 Mar, 2021 14:34 2512 Marime text
  • Ziua pi este o celebrare anuală a constantei matematice π (pi).

Ziua pi este serbată pe 14 martie (3/14 în formatul lună/zi) din moment ce 3, 1 și 4 sunt primele trei cifre importante ale lui pi.

În 2009 Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii a susținut desemnarea unei „zile pi” și celebrarea ei în întreaga lume, conform wikipedia.org.

Iată mesajul transmis de profesoara de matematică Mariana Urdeș pentru cotidianul ZIUA de Constanța, cu această ocazie!

În clasele gimnaziale, elevii sunt informați asupra existenței unui număr interesant numit π, constanta matematică ce reprezintă raportul dintre circumferința unui cerc și diametrul acestuia. Valoarea aproximativă cu 2 zecimale a lui π, in mod uzual este considerată 3,14. Facând o asociere cu aceste cifre, s-a propus ca data de 14 martie să fie considerată Ziua internațională a numărului π.

Povestea numărului π a început acum peste trei milenii, a suscitat controverse și sute de ani de calcul, pentru a căpăta valorile și metodele de calcul inovative și cât mai exacte în Europa de după Evul mediu întunecat. Povestea acestui număr e una fascinantă, complexă și se confundă cumva cu istoria matematicii în ansamblu. Acest număr va continua să suscite interesul matematicienilor și oamenilor de știință până în prezent, din Renaștere până la lumea supersofisticată și exactă a computerelor. Arhimede din Siracuza (n. circa. 287 î.Hr. - d. 212 î.Hr.) ajunsese cu calculele sale la valoarea de 3,1412 pentru π, iar indienii și chinezii (3,1416) și, mai apoi și mai exact, arabii (3,1415) s-au apropiat sau au enunțat exact valoarea lui π (simbol introdus prima dată abia în 1706, de William Jones).

După descoperirea metodelor specifice de calcul a numărului π, a apărut o adevărată competiție de a-i afla cât mai multe zecimale, deși trecând peste primele zece, hai douăzeci, ele nu mai au nicio importanță practică. S-a ajuns astfel de la cele 5 zecimale ale lui Arhimede la 808 zecimale, de către Donald F. Ferguson, în 1948, fără a enumera miliardele de zecimale calculate de super-computere.

Mai multe informații interesante veți găsi citind cartea Povestea numărului π scrisă de Pietro Greco, transmite Mariana Urdeș, director adjunct al Școlii Gimnaziale „Tudor Arghezi” Năvodari.




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii