Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:19 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei ani de la includerea Cazinoului pe lista monumentelor europene aflate în pericol. Timpul scurs în favoarea bătrânului edificiu (video)

ro

15 Mar, 2021 00:00 1953 Marime text
  • Pe 15 martie 2018, Cazinoul din Constanța a fost inclus pe lista celor mai periclitate șapte situri din Europa.
  • Lista fusese întocmită de Asociația Europa Nostra și a fost dată publicității de președintele acesteia, Plácido Domingo.
  • Trei ani mai târziu, data de 15 martie îl găsește pe mărețul Cazino în plin proces de restaurare și consolidare.
  • Contractul a fost adjudecat în urma licitației publice organizate de Compania Națională de Investiții de către asocierea Aedificia Carpați SA (lider de asociere) & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & Tehnoinstal SRL.
  • Legat de Cazino, se arată în filmul de prezentare a patrimoniului periclitat din 2018 că „monumentul a fost ridicat în 1910 și a devenit piatra de hotar a țărmului Mării Negre, o exprimare generoasă a stilul Art Nouveau menit să reflecte modernizarea României“.
În urmă cu trei ani, la data de 15 martie 2018, Cazinoul din Constanța era trecut pe o listă tristă. Abandonat de toți, aflat aproape la un pas să se prăbușească, impunătorul edificiu de la malul mării a fost inclus, la data respectivă, pe lista celor mai periclitate șapte situri din Europa, pentru anul 2018.
 
Anunțul privind lista publică fusese făcut de către Plácido Domingo, președintele Europa Nostra, iar Cazinoul din Constanța fusese inclus la propunerea Asociației Arché.
 
Cazinoul figura pe locul 5, alături de Bisericile post-bizantine din Moscopole și Vithkuq (Albania), Centrul istoric din Viena (Austria), Monumentul Buzludja (Bulgaria), Mănăstirile și schitul David Gareji (Georgia), Orfelinatul grec Prinkipo, Insula Prinților (Turcia) și Fabrica de gheață Grimsby (Marea Britanie).
 

Lucrări ce au început să-i redea splendoarea Cazinoului

 
Din fericire pentru toți iubitorii monumentului art-nouveau de la malul mării, trei ani mai târziu, data de 15 martie îl găsește pe mărețul Cazino în plin proces de restaurare și consolidare.
 
Lucrările începute încă din cursul anului trecut lasă deja publicul să întrezărească spleondoarea redobândită a edificiului-simbol al Constanței.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, contractul privind reabilitarea și consolidarea Cazinoului a fost semnat de reprezentanții Companiei Naționale de Investiții cu cei ai companiei bucureștene Aedificia Carpați, la data de 20 decembrie 2019.
 
Contractul a fost adjudecat în urma licitației publice organizate de Compania Națională de Investiții de către asocierea Aedificia Carpați SA (lider de asociere) & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & Tehnoinstal SRL.
 
Faza de proiectare a lucrărilor de salvare a Cazinoului din Constanța s-a încheiat la data stabilită, respectiv 15 aprilie 2020, moment în care a început etapa executării lucrărilor.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, acestea au scos la iveală faptul că structura de rezistență a Cazinoului era încă mai afectată decât se credea, acesta necesitând intervenții rapide și complexe.
 

„Piatra de hotar a țărmului Mării Negre“

 
În ce privește lista monumentelor periclitate, întocmită de Europa Nostra și dată publicității în 2018, Cazinoul din Constanța ocupa poziția 5 în topul patrimoniului aflat în pericol.
 
Legat de Cazino, se arată în filmul de prezentare a patrimoniului periclitat că „monumentul a fost ridicat în 1910 și a devenit piatra de hotar a țărmului Mării Negre, o exprimare generoasă a stilul Art Nouveau menit să reflecte modernizarea României“.
 
„Cel mai mare pericol vine de la ruginirea părților de metal din structură. Furtunile marine și vânturile puternice i-au distrus aproape în totalitate ferestrele“, se mai arăta în filmulețul menit să atragă atenția asupra situației în care se afla Cazinoul.
 
La momentul la care lista monumentelor aflate în pericol a fost făcută publică, o mare strângere de inimă i-a încercat pe toți cei care iubesc bătrânul Cazino.
 
Din fericire, cei trei ani care au trecut de la întocmirea acesteia s-au scurs în favoarea Cazinoului, aflat acum pe drumul spre renaștere.


 
Citește și:

„Va străluci!“:
Anul fast pentru Cazinoul din Constanța. De la agonie la extaz, în mai puțin de 365 de zile

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii