Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:11 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Slujbă de hram la biserica de lemn „Sfântul Mina” din Constanța

ro

06 Aug, 2020 06:03 2814 Marime text
 
  • La 6 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește Schimbarea la Față a Domnului.
Cu acest prilej, de la ora 08.30, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie în tinda bisericii parohiei „Sf. Mina” din Parcul Tăbăcărie, Constanța.

Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Mucenic Mina, icoana Maicii Domnului „Ocrotire supremă” (de la mănăstirea Cutlumuş, Athos, pictată de către egumenul mănăstirii și dăruită parohiei constănțene) și icoana Maica Domnului „Bucurie neașteptată” (adusă din Ucraina, donată de o familie de români).

Așezământul de cult are al doilea hram Schimbarea la Față.

Tot astăzi, de la ora 23.00, ierarhul Tomisului va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfintei Teodora de la Sihla la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Schimbarea la Față a Domnului este praznicul care amintește de evenimentul biblic când Mântuitorul Şi-a schimbat în mod minunat înfățișarea, arătându-

Și chipul dumnezeiesc, pe muntele Taborului, în prezenţa a trei dintre ucenicii Săi: Petru, Ioan şi Iacov. Datele istorice spun că sărbătoarea își are originea în momentul sfințirii unei biserici zidite de către Sfânta împărăteasă Elena, pe muntele Taborului, în secolul IV, în amintirea minunii biblice.

Atestarea documentară a sărbătorii apare în prima jumătate a secolului al V-lea.

În secolul VIII, odată cu generalizarea acestui praznic, Sfântul Andrei Criteanul compune o predică la Schimbarea la Faţă, iar Sfinţii Ioan Damaschin şi Cosma de Maiuma alcătuiesc imnuri religioase în cinstea sărbătorii.

În această zi, conform canonului 28 al Sinodului Trulan din 692, există obiceiul ca în biserici să se aducă spre binecuvântare prinoase de struguri, ca mulțumire către Dumnezeu.

Datorită importanței acestui praznic împărătesc, Biserica a rânduit dezlegare la pește, aflându-ne în postul Adormirii Maicii Domnului.
 
Sursa foto: Arhiepiscopia Tomisului
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii