Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:36 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sărbătoarea Bobotezei la Constanța Cine au fost cei trei oameni care au prins crucile aruncate în apă (GALERIE FOTO + VIDEO)

ro

07 Jan, 2023 00:00 2110 Marime text
  • Aruncarea crucilor în apă semnifică Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului
  • Cele trei persoane care au prins crucile au fost: Victor Fedul, Cristian Tranulea și Tiberiu Moșoiu
  • Mesajul Arhiepiscopului Tomisului transmis către cei care au prins crucile a fost: „Să fie biruitori! Crucea este semnul jertfei, dar și al biruinței
 
Sărbătoarea de Bobotează la Constanța a avut loc în data de 6 ianuarie.
 
Prima parte a evenimentului s-a desfășurat la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, unde Înalt Prea Sfințitul Teodosie a oficiat Sfânta Liturghie.
 
De la ora 11:30, a început procesiunea spre Portul Turistic Tomis. Au defilat mai mulți militari, fanfara, un sobor de preoți și diaconi, care cu butoaie de apă sfințită trase de boi și măgari și trăsura trasă de cai în care se afla ÎPS Teodosie.
 
La sosirea în Portul Turistic Tomis, Înalt Prea Sfințitul a ținut slujba de Sfințire Mare a Apei.
 
La sfârșitul acesteia, Arhiepiscopul Tomisului a aruncat trei cruci în apă. Actul acesta simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului.


 
Aproximativ 20 de persoane s-au întrecut în cursa maritimă pentru a recupera cele trei cruci. La final, trei dintre aceștia au ieșit din apă victorioși, reușind să prindă crucile.
 
Unul dintre ei a fost Victor Fedul, în vârstă de 42 de ani. El a reușit performanța de a recupera crucea din apă pentru al treilea an la rând.
 
El a spus:

„Sunt mândru și fericit. Crucea este un simbol pe care mi l-am dorit de când eram copil. De fiecare dată când am prins crucea, mi-a mers mai bine în anul respectiv. Îi încurajez pe tineri să vină și să participe.”

Victor Fedul 

Înotător și profesor de înot, Cristian Tranulea, în vârstă de 22 de ani a declarat:

„Tatăl meu este preot și am avut toate motivele pentru a mă afla astăzi aici. A fost pentru prima dată când am sărit după cruce și în primă fază, m-a cuprins un sentiment de panică, pentru că am plecat ultimul de pe ponton. Cu siguranță voi reveni și la anul.”

Cristian Tranulea 

Al treilea câștigător, Tiberiu Moșoiu, 34 de ani, a zis:

„E prima dată când concurez. Consider că orice bărbat trebuie să facă treaba sta cel puțin odată. Este un sentiment ce nu poate fi descris. Am concurat pentru a-mi demonstra că pot înota până la cruce și înapoi.”

Tiberiu Moșoiu 

Mesajul Arhiepiscopului Tomisului transmis către cei care au prins crucile a fost:

„Să fie biruitori! Crucea este semnul jertfei, dar și al biruinței. Le doresc să fie mai credincioși și astfel, fiecare poate lua din darurile Bobotezei.”


El a mai declarat că, cei trei câștigători au primit din partea Arhiepiscopiei icoane și bani.
 
Citește și:
LIVE VIDEO+TEXT Mii de persoane participă la procesiunea de Bobotează de la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

LIVE VIDEO Trei cruci, aruncate în mare de Bobotează la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii