Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:36 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Românii ar putea beneifica de încă o zi liberă legală

ro

14 Jan, 2022 00:00 1458 Marime text
  • 24 decembrie ar putea deveni zi liberă legală, astfel numărul total de zile libere legale ar ajunge la 16 pentru un an
 
La Senatul României, a fost depusă o propunere legislativă pentru completarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii. Este vorba de o nouă zi liberă pentru români, pentru Ajunul Crăciunului – 24 decembrie.
 
În România, Codul Muncii prevede un număr de 15 zile care sunt considerate a fi sărbători legale, iar potrivit inițiatorilor, în țara noastră numărul acestora este cel mai mic, comparativ cu alte state europene.
 
Iniţiativa legislativă îşi propune stabilirea zilei de 24 decembrie ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Ajunul Crăciunului sărbătorit în data de 24 decembrie, reprezintă ultima zi din postul Naşterii Domnului. Acest post debutează în data de 15 noiembrie şi se încheie în ziua de 24 decembrie. Pentru români, Ajunul Crăciunului implică printre alte obiceiuri şi tradiţii: împodobirea bradului de Crăciun; împărţirea cadourilor de către Moş Crăciun; pregătirea bucatelor pentru masa din prima zi de Crăciun; primirea colindătorilor care vestesc Naşterea Domnului nostru lisus Hristos.
 
Este important de menţionat faptul că la nivelul instituţiilor Uniunii Europene, data de 24 decembrie este stabilită ca fiind sărbătoare legală.
 
Potrivit legislației, angajații ce nu-și pot întrerupe activitatea în aceste zile libere trebuie să primească fie zile libere, ce se vor acorda în următoarele 30 de zile, fie un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
 
PRECIZĂRI:
 


Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Cadou pentru bugetari! Minivacanță de cinci zile în 2022

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii