Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 160 de polițiști de frontieră români au participat, în anul 2022, la operațiuni Frontex

ro

26 Nov, 2022 10:28 1245 Marime text
Foto: Poliția de FrontierăPeste 160 de polițiști de frontieră români au participat, în anul 2022, la operațiuni Frontex desfăşurate în ţări precum Italia, Spania, Cehia, Polonia, Serbia, Moldova şi Albania.
 
Potrivit MAI, în primele 10 luni ale anului 2022, Poliţia de Frontieră Română a fost implicată în 12 operaţiuni comune, organizate sub egida Frontex la toate tipurile de frontiere externe – terestre, maritime şi aeriene - ale UE.

„În cadrul operaţiunilor Frontex au fost detaşate nave maritime de supraveghere, precum şi autospeciale de patrulare şi autospeciale de supraveghere cu termoviziune și 161 polițiști de frontieră, experți în diverse profiluri. 

Obiectivul principal al Poliţiei de Frontieră Române, în activităţile Frontex, este să participe la efortul comun al celor 27 de state membre ale Uniunii Europene pentru asigurarea securizării frontierelor externe ale UE, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi creşterea siguranţei cetăţeanului european prin combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.

România se află, în prezent, pe locul 2 din punct de vedere al contribuției cu personal la FRONTEX, cu 219 membri în ceea ce priveşte personalul operațional al Corpului Permanent şi pe locul 3 din punct de vedere al personalului de la sediul Agenției, cu 102 angajați (din care 31 sunt experţi naţionali detaşaţi)“ - au mai precizat reprezentanții MAI.


Exemple relevante de misiuni desfășurate de Poliția de Frontieră sub egida FRONTEX

Garda de Coastă a participat, în perioada iulie – noiembrie 2022, cu o navă maritimă de supraveghere, la Operaţiunea Comună „THEMIS” 2022.

Operaţiunea s-a desfăşurat în zona Calabria - Crotone, Italia, unde nava Poliţiei de Frontieră Române a executat misiuni de patrulare, cercetare, căutare şi salvare în Marea Mediterană, la frontiera maritimă din sudul Italiei, alături de forţele de poliţie şi de impunere a legii ale tuturor statelor membre U.E. participante la misiune.
În cadrul misiunilor desfăşurate, poliţiştii de frontieră români au salvat, transbordat şi transportat 484 de persoane care se aflau în pericol la bordul unor ambarcaţiuni de mici dimensiuni - supraaglomerate, ce navigau în Marea Mediterană. Acestora li s-au acordat îngrijiri medicale de urgenţă, precum şi hrană şi apă. Ulterior, au fost predate autorităţilor italiene pentru efectuarea formalităţilor specifice.

De asemenea, în zona de competență a Gărzii de Coastă, se află în desfășurare operațiunea comună Frontex ”MMO Black Sea 2022”, în cooperare cu autoritățile de frontieră din Bulgaria și cu implicarea Agenţiei Europene pentru Siguranță Maritimă (EMSA) și Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului (EFCA). 
”Multipurpose Maritime Operation in the Black Sea 2022” (Operațiunea Maritimă cu Scopuri Multiple la Marea Neagră 2022) este organizată sub coordonarea Agenției Frontex, în perioada 10.08 – 31.11.2022, în Marea Neagră.

Obiectivele operaționale specifice ale operațiunii MMO Black Sea 2022 sunt prevenirea, detectarea și combaterea migrației ilegale, a activităților de pescuit ilegal, poluării marine, combaterea criminalității organizate și a activităţilor teroriste transfrontaliere.
Garda de Coastă este implicată în activitățile specifice ale operațiunii cu un număr total de 22 de nave (la Grupul Naval Constanța, la Grupul Naval Mangalia și Grupul Naval Sulina).
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii