Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:37 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Papa Francisc îl imploră pe Putin să pună capăt "spiralei violenței și morții". Este prima dată când se adresează direct preşedintelui rus într-un discurs

ro

02 Oct, 2022 15:54 1293 Marime text
Papa Francisc, foto pixabay
Papa Francisc l-a "implorat" duminică pe preşedintele rus Vladimir Putin să pună capăt "spiralei de violenţă" în Ucraina şi a deplâns totodată profund "acţiunile contrare principiului dreptului internaţional", o referire la anexarea de teritorii ucrainene de către Moscova, transmit agenţiile de presă internaţionale.

Înaintea rugăciunii Angelus din piaţa Sf Petru, papa s-a adresat "preşedintelui Federaţiei Ruse", fără a-i spune pe nume, "implorându-l să înceteze, inclusiv din dragoste pentru poporul său, această spirală a violenţei şi morţii".

Este pentru prima dată când papa se adresează direct preşedintelui rus într-un discurs, de la începutul conflictului, la 24 februarie.

Vladimir Putin a semnat vineri în cadrul unei ceremonii la Kremlin anexarea a patru regiuni ale Ucrainei pe care Moscova le ocupă total sau parţial. Aceste anexări intervin după şapte luni de ofensivă rusă în Ucraina şi 'referendumuri' organizate de urgenţă în regiunile ocupate, care au fost denunţat ca "simulacre" de Kiev şi aliaţii săi. Aceştia au jurat să nu recunoască "niciodată" rezultatele acestora., scrie Agerpres.ro. 

"Deplâng profund grava situaţie care s-a creat în ultimele zile (...) Ea sporeşte riscul unei escaladări nucleare, până la punctul la care există temeri privind consecinţele incontrolabile şi catastrofale la nivel mondial", a apreciat suveranul pontif.


Papa Francisc a lansat totodată "un apel încrezător la adresa preşedintelui Ucrainei (Volodimir Zelenski), să fie deschis propunerilor serioase de pace".

"Este îngrozitor că lumea învaţă geografia Ucrainei prin intermediul unor nume precum Bucea, Irpin, Mariupol, Izium, Zaporojie şi alte localităţi, care au devenit locuri ale suferinţei şi fricii de nedescris", a adăugat el.

"Şi ce să mai spunem de faptul că umanitatea se confruntă din nou cu ameninţarea atomică? Este absurd. Ce trebuie să se mai întâmple? Cât sânge trebuie să mai curgă pentru ca să înţelegem că războiul nu este niciodată soluţia, ci doar distrugere?", a apreciat suveranul pontif.


Denunţând încă o dată "nebunia" şi "oroarea" războiului, papa Francisc a insistat pe "respectarea valorii sacrosante a vieţii umane" şi a "suveranităţii şi integrităţii teritoriale a fiecărei ţări".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii