Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:05 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Octavian Jurma „Omicron va fi dominantă săptămâna viitoare, cum nu se poate mai prost pentru noi“

ro

21 Dec, 2021 13:25 2037 Marime text
Omul de știință Octavian P Jurma scrie pe Facebook că săptămâna viitoare, de Crăciun, tulpina Omicron va deveni dominantă în ţară, iar numărul infectărilor va exploda.



Jurma adaugă  că sunt zero şanse ca Omicron să nu se răspândească fulgerător după zecile de mii de evenimente de familie care vor avea loc în perioada Crăciunului. 



Cercetătorul a mai menționa în postarea sa  că valul de infectări va fi amplificat şi de venirea sutelor de mii de români în ţară din vestul Europei.  


Postarea oficială de pe pagina de Facebook a omului de știință Octavian P Jurma


Stupefiant! Omicron a devenit dominata in SUA cu 73% din cazurile secventiate in doar 3 saptamani. Vorbim de o tara cat un continent, nu de o tara cat un stat de la ei.




Dintre acestea in prima saptamana Omicron a avut o pondere de 0.7% si de 12.6% in a doua saptamana (dupa reajustare). Adica o crestere de 7x pe saptamana, deci o rata de dublare de aproximativ 2 zile.




Si in SUA avem val peste val.



Romania intra maine in a 3-a saptamana de la detectarea Omicron. A inceput cu 1.23%, saptamana trecuta a avut 6.32% iar saptamana aceasta ma astept sa fie in jur de 25% (cu o rata de dublare conservatoare de 3.5 zile).



E practic exclus ca Omicron sa se comporte atat de diferit in Romania fata de restul tarilor din emisfera nordica, deci diferenta poate fi atribuita mai interferentei politice.



Aceasta intereferenta s-a vazut atat din scaderea cu 100% ca numarului de secventieri in doar 2 saptamani (cand orice tara normala ar fi revenit macar la capacitatea maxima), cat si din lipsa de interes in raportarile SGTF (S-gene target failure, adica testele RT-PCR cu suspiciune mare de Omicron)



Dar sa vedem daca raportul VOC din saptamna aceasta ne rezerva suprize, sau confirma ca in Romania varianta Omicron merge cu frana de mana trasa ca sa nu tulbure relaxarea de sarbatori.



Chiar si in acest ritm pe jumatate fata de restul lumii, Omicron va fi dominanta saptamana viitoare, cum nu se poate mai prost pentru noi. Sunt 0 (zero) sanse ca Omicon sa nu se raspandeasca fulgerator prin zecile de mii de evenimente cu potential de super-spreader care vor avea loc in perioada asta.



Ce urmeaza poate fi anticipat cu usurinta din atitudinea de la vama a compatriotilor nostri. Acestia vin din tari cu restrictii mult mai mari decat in Romania, dar acolo nici nu le-ar trece prin cap sa ameninte autoritatile ca nu au nici o intentie sa respecte carantina daca li s-a impus.




Dar asta este anarhia sanitara, reguli pe cere nu le respecta nimeni, intr-o tara in care fiecare traieste dupa legea lui in pandemie...





PS. Raportarile despre "blandetea" Omicron sunt in continuare intre agonie si extaz (de la nici o diferenta fata de Delta pana la 50% mai putin letala decat Delta), respectiv nici un motiv obiectiv pentru ca un guvern sa fie relaxat in privinta valului Omicron.




Sursa foto: Pixabay 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii