Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:22 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Energiei „România are în plan să operaționalizeze un cablu de transport de energie electrică verde pe traseul Tuzla - Podișor“

ro

17 Dec, 2022 12:58 1050 Marime text
Ministrul Virgil Popescu. Foto: Facebook/Virgil PopescuMinistrul Energiei, Virgil Popescu a transmis printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook că România are în plan să operaţionalizeze un cablu de transport de energie electrică verde pe traseul Tuzla - Podişor, apoi pe culoarul gazoductului BRUA, pentru a asigura legătura de la estul la vestul ţării. 

„Un pas foarte important pentru securitatea energetică a României și Europei a fost făcut astăzi prin semnarea Acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, Ungaria și România privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi. În prezența președintelui României Klaus Iohannis și al președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președintele Republicii Azerbaidjan Ilham Aliyev, prim - ministrul României Nicolae Ciucă, prim - ministrul Ungariei Viktor Orban și prim - ministrul Georgiei Irakli Garibashvili au semnat pentru operaționalizarea ”coridorului verde”, care demonstrează că prin cooperare regională vom reuși să diversificăm sursele de aprovizionare cu energie.
Așa cum a menționat președintele Klaus Iohannis Acordul stabilește un cadru pentru o cooperare pe termen lung între România, Azerbaijan, Georgia, Ungaria, într-o serie de domenii importante: producție, transportul și comerț cu energie curată; dezvoltarea unei noi infrastructuri de transport - cablu submarin Black Sea Green Electricity; proiecte comune privind dezvoltarea hidrogenului verde și eficiență energetică“ - a precizat Virgil Popescu în postarea de pe Facebook. 


Ministrul Energiei a mai menționat că, așa cum a precizat și prim - ministrul Nicolae Ciucă, România este angajată să investească în producția de energie și în infrastructura energetică, iar în cooperare cu partenerii noștri, vom promova securitatea energetică pentru statele noastre și pentru regiune.

„Și, totodată, vestea bună este că și românii vor avea beneficii în urma realizării acestui proiect important.
Mai mult chiar, vreau să le mulțumesc și colegilor mei Parviz Shahbazov, ministrul Energiei, și Mikayil Jabbarov, ministrul Economiei, din Republica Azerbaijan, pentru întreaga colaborare pe care am avut-o pentru proiecte importante în domeniul energiei, inclusiv pentru faptul că țara noastră va avea gaz azer începând cu luna ianuarie a anului 2023. România devine un hub important pe piața energiei atât din punct de vedere al energiei electrice, cât și a gazelor naturale. Și împreună cu partenerii noștri vom dezvolta investițiile în țara noastră și astfel vom asigura securitatea și independența energetică a României și în regiune.
P.S. De asemenea, menționez că țara noastră are în plan să operaționalizeze un cablu de transport de energie electrică verde pe traseul Tuzla - Podișor, apoi pe culoarul gazoductului BRUA, pentru a asigura legătura de la Estul la Vestul României.
Acordul semnat astăzi se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securității energetice naționale și regionale și a conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică și creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic național. Documentul va oferi cadrul financiar și tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România și Azerbaidjan, via Georgia și Marea Neagră, și, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria și restul Europei, prin sistemul european de transport.
Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, și Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în același timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway“ - se mai arată în postarea ministrului Virgil Popescu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii