Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:42 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Forțele Navale Române comemorează Ziua Veteranilor de Război la cimitirul Eroilor din Constanța (GALERIE FOTO+VODEO)

ro

29 Apr, 2022 11:04 2023 Marime text
 Ziua Veteranilor de Război Sursa foto ZIUA de Constanța
  • Astăzi, 29 aprilie, comemorăm Ziua Veteranilor de Război, instituită acum mai bine de un secol de Regele Carol I. 

La Constanța ceremonia de comemorare are loc la Cimitirul Eroilor, unde participă cadre militare, reprezentanți ai autorităților locale, veterani de război și elevi.

Marinarii militari participă astăzi, 29 aprilie, la o serie de activități dedicate „Zilei Veteranilor de Război“, în semn de recunoștință pentru sacrificiile făcute de înaintașii noștri pe câmpurile de luptă, pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a României.

La 29 aprilie 1902 Regele Carol I promulga un Înalt decret prin care se stabilea data de 29 aprilie ca Ziua Veteranilor de Război. Solicitarea a fost emisă de supraviețuitori Războiului de Independență, astfel instituindu-se, pentru prima dată, titlul de „Veteran de Război“.

La Constanța ceremonia de comemorare a veteranilor căzuți la datorie, a început la ora 11 în Cimitirul Central, la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial.

La eveniment a sosit și Mihai Lupu, preledintele CJC.

Ziua Veteranilor de Război Sursa foto ZIUA de Constanța
 


Venerabili veterani de razboi sunt fericiții militari romani care au reușit să se întoarcă la familiile lor după război. Pe parcursul timpului veteranii de război care au contribuit la Independența Românei, la primul război și la dezrobirea teritorii ocupate de URSS nu s-au bucurat de respectul cuvenit de partea conducătorilor țării.

În judetul Constanta  în 1971 aveam peste 17 mii de veterani, acum avem in viata mai putin de 20. Suntem obligati sa nu ii uitam pe ei si pe urmașii lor si sa i sprijin sa treaca cu bine cu peste greutățile  vietii si sa le  aratam respectul pe care il purtam pentru cei care in razboi au dovedit patriotism si sacrificiu, a transmis colonelul Macovei Remus.



 

Momentul istoric al acestei zile este arcul peste timp în care ne întâlnim cu țoti veteranii fie de aici în viață, fie din ceruri, spune directorul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” 




Ziua Veteranilor de Război Sursa foto ZIUA de Constanța


UPDATE

A început  ceremonialul depunerii de flori.



Mai multe imagini în galeria foto.








 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii