Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:49 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iulian Gropoșilă, președintele Consiliului de Administrație al societății Termoficare Constanța „Primul obiectiv este retehnologizarea, schimbarea conductelor principale, cât și distribuția“

ro

30 Mar, 2021 14:18 2137 Marime text
Termoficare SRL a fost înmatriculată oficial la Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Constanța. Termoficare Constanța urmează să preia serviciul public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice, în cadrul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiu. Există sau nu o strategie de preluare a sistemului de termoficare? Este întrebare la care ne răspunde, la ZIUA LIVE, președintele Consilului de Administrație al societății, Iulian Gropoșilă.

Societatea Termoficare SRL, care va prelua serviciului public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în cadrul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Constanța, a fost înmatriculată oficial la Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Societatea care are ca unic asociat municipiul Constanța are un capital social de  27.500 lei. Fondatori sunt municipiul Constanța și administratorii: Iulian-Aurelian Gropoșilă, Laurențiu Chirtop, Liviu-Dorel Popa, Bogdan Bădescu și Monica-Anca Moroianu.

În funcția de președinte al Consiliului de Administrație al societății Termoficare Constanța SRL a fost ales Iulian Gropoșilă, consilier al primarului municipiului Constanța, Vergil Chițac.

De 30 de ani stăm în aceiași stare de neputință. Ceea ce se întâmplă cu RADET acum se întâmplă de30 de ani, nu de o zi sau două. În fiecare an, se alocă subvenții de cirac 14 milioane de euro, numai pentru a compensa o parte din pierderi.  Dacă avem un management politic structurat pe rezolvarea problemelor, cu sigurnață astăzi nu am fi ajuns la situația în care suntem. 

 Situația astăzi, la Constanța, în ceea ce privește sistemul de alimentare

Situația de astăzi este următoarea: avem un sistem de alimentare centralizată a energiei termice în Constanța, depășit fizic și moral. Acest sistem de distribuție al energiei termice este gândit  și realizat prin anii 70. Avem un CET care funcționa în anii 70, când a fost pus în funcțiune.
Principalul produs al CET ului în anii 70, când a pus pus în funcțiune era energia electrică, care era vândută consumatorilor locali, iar agentul secundar era apa caldă menajeră.

Acum avem un sistem de distribuție fizic și moral depășit. Se încearcă prin eforturi supraomenești să se mențină acest sistem în stare de funcționare.Încă din decembrie 2019, de când au fost preluate de la CET conductele magistrale, avem circa 400 și ceva de intervenții.  Zilnic sunt intervenții pe magistralele de transport, zilnic se întrerupe alimentarea cu energia termică în anumite zone, din cauza avariilor., a precizat președinte al Consiliului de Administrație al societății Termoficare Constanța SRL,  Iulian Gropoșilă.

Obiective ale Termoficare Constanța SRL

Primul obiectiv este retehnologizarea. Schimabrea conductelor principale, cât și distribuția. S-au făcut de emrsuri la Ministerul Energiei de preluare și a CET-ului. Este extrem de important în această configurație, ca CET-ul să fie tot în administrarea autorității publice locale.

CET-ul, la ora la care discută, este tot în insolvență, aceiasși situție pe acre o are și RADET-UL. Insolvență care creează niște probleme pentru transferul de la Ministerul Energiei la autoritatea publică locală. Distribuția energiei termice este un serviciu de utilitate publică. Nu trebuie să așteptăm momentul în care RADET va intra în faliment, pentru a ne găsi nepregătiți. Termoficare Constanța SRL va prelua serviciul de delgarea a distribuției afentului termic in Constanța , de la RADET, care va intra în faliment.

Am înființat societate la Registrul Comerțului. Suntem în faza ca în care redefinim termenii de tehnologizare ale acestei societăți, Termoficare Constanța SRL. Pe la începutul lunii martie am depus documentele pentru licențierea societății. Nu putem să operaționalizăm societatea până când RADET Constanța nu va intra în faliment. Am primit un răspuns de la ANRE, avem în finalizarea toate documentele cerute de ANRE, la ora actuală.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii