Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:21 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria se repetă Puterea e mână-n mână cu încrederea - un reminder prilejuit de Ziua mondială a acreditării

ro

11 Jun, 2021 18:30 1002 Marime text
9 iunie marchează Ziua mondială a acreditării, pentru a ne reaminti de lucrurile care contează cu adevărat în competiția globală: țările puternice sunt cele care asigură încrederea - și de aici respectul - partenerilor. Cu cât mai puternică este această încredere, cu-atât mai de succes este schimbul de mărfuri și servicii. De aceea acreditarea - ca sursă primară de criterii și sisteme de certificare pentru produse, proceduri și servicii - este o abordare de maximă importanță pentru orice economie.
 

Conlucrarea internațională în domeniul acreditării facilitează competitivitatea și conectivitatea economiilor

 
În România, organismul național unic care acreditează sistemele de certificare pentru aproape orice domeniu este RENAR, un ONG fără scop lucrativ care funcționează pe baza Legii 21/1924 (cu modificările ulterioare) și care este în permanentă legătură cu alte instituții similare din întreaga lume, asigurând alinierea țării noastre la standardele în domeniu recunoscute global și oferind, prin aceasta, competitivitate economiei naționale.
 
Activitățile care intră în competența acreditărilor RENAR sunt cele de: încercări, etalonare, furnizori de încercări de competenţă, analize medicale, inspecţie, certificare sisteme de management, certificare de produs, certificare persoane, verificare şi validare. RENAR acreditează organisme de evaluare a conformităţii în domeniul reglementat pe baza Regulamentelor şi Directivelor Europene, iar acordurile de recunoaştere internaţională la care este parte facilitează accesul pe piaţa exporturilor, ajutând la reducerea barierelor tehnice în calea acestui tip de comerț.
 
Cu ocazia Zilei mondiale a acreditării, Președintele organismului național de profil din România, Prof Univ Dr Ing Dr HC Fănel Iacobescu a prezentat, într-un mesaj video postat pe platformele de videosharing, activitatea RENAR și modul în care aceasta instituție preia și implementează direcțiile strategice de acțiune în conformitate cu prioritățile stabilite de Organizația Națiunilor Unite pentru orizontul 2030.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii