Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:08 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iohannis, la 105 ani de la Bătălia de la Mărășești „Jertfa înaintașilor noștri- temelia României întregite, democratice și europene“

ro

06 Aug, 2022 12:07 1007 Marime text
Klaus Iohannis, Sursa foto: Facebook.com
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 6 august 2022, un mesaj cu prilejul aniversării bătăliei de la Mărășești.

Mesajul a fost prezentat de către Constantin Ionescu, Consilier de Stat - Departamentul Securității Naționale - Directorul Oficiului Informații Integrate, în cadrul evenimentului organizat la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, județul Vrancea.



Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Celebrăm astăzi 105 ani de la începutul marii bătălii de la Mărășești, o teribilă încleștare armată, la finalul căreia Armata României a ieșit învingătoare. Prin proporțiile și durata sa, aceasta a fost cea mai mare confruntare de pe frontul românesc din timpul Primului Război Mondial.

România a intrat în război în august 1916 pentru a desăvârși idealul național, pentru a elibera frații oprimați, care trăiau sub dominația imperiilor străine, și pentru a reuni teritoriile locuite de români într-un singur stat.

Faptele de arme, curajul, eroismul și sacrificiul ostașilor noștri rămân o sursă de inspirație pentru români, generație după generație.

Niciodată în perioada modernă, existența statului român nu a fost într-un pericol mai mare ca în anul 1917. Prin agresiunea militară din vara acelui an de pe frontul din Moldova, Puterile Centrale urmăreau să lichideze deopotrivă armata și statul român.

Cu toate acestea, Armata României a zădărnicit intențiile inamicului și a fost biruitoare în marile bătălii de la Mărășești, Mărăști și Oituz, forțând astfel Puterile Centrale să renunțe la acțiunile ofensive pe frontul românesc.

Moralul admirabil al soldaților români a fost reflectat de îndemnul „Pe aici nu se trece!”, de la Oituz, reînnoit la Mărășești și care a inspirat, totodată, generația următoare, în timpul bătăliei de la Păuliș din septembrie 1944.

Sacrificiile soldaților noștri au făcut posibile nu doar câștiguri militare, ci au determinat și o modernizare a societății românești. Acordarea dreptului egal de vot pentru toți cetățenii, împroprietărirea țăranilor, cu precădere a celor aflați pe front, de către Regele Ferdinand au reprezentat reforme semnificative, care au consolidat parcursul democratic al națiunii noastre.

Un rol important în succesul militar de pe frontul din Moldova l-a avut și misiunea aliată condusă de generalul Henri Berthelot, care a contribuit semnificativ la reorganizarea și pregătirea armatei române.

Doamnelor și domnilor,

Astăzi, România face parte din NATO, cea mai puternică alianță militară din istorie. Țara noastră beneficiază, astfel, și de garanțiile de securitate conferite de apartenența la Alianța Nord-Atlantică.

Jertfa înaintașilor noștri pe câmpul de bătălie a reprezentat temelia dezvoltării României întregite, democratice și europene. Este acum datoria noastră să ducem mai departe și să apărăm idealurile, principiile și valorile pentru care ei s-au sacrificat.

Să ne amintim cu pioșenie de eroii ale căror oseminte se odihnesc în Mausoleul de la Mărășești, pe dealurile Vrancei și pe toate câmpurile de luptă!

Glorie eternă eroilor poporului român!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii