Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:22 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului Cum decurgea o zi de 1 Mai în timpul regimului comunist

ro

01 May, 2022 14:09 1396 Marime text
Ziua Muncii, foto: Facebook/ Institutul de Investigare a Crimelor ComunismuluiData de 01 Mai marchează Ziua Muncii. 

Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

1 mai 1891 – Tulburările de la Clichy

Reducerea normei orare zilnice de lucru stă la originea semnificației zilei de 1 mai, de sărbătoare internațională a lucrătorilor. În anul 1872, circa 100 de mii de lucrători din New York, majoritatea din industria construcțiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore.
Data de 1 mai apare, pentru prima dată, în legătură cu întrunirea, din anul 1886, a Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei (precursoarea Federației Americane a Muncii).

George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor și Tâmplarilor a inițiat introducerea unei rezoluții care stipula ca: „8 ore să constituie ziua legală de muncă de la, și după 1 mai 1886”, sugerându-se organizațiilor muncitorești respectarea acesteia.

Dar, ziua de 1 mai a devenit cunoscută pe întreg mapamondul în urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai târziu, în Piața Haymarket din Chicago. Numărul greviștilor se ridicase la peste 65.000. În timpul unei demonstrații, o coloană de muncitori a plecat să se alăture unui protest al angajaților de la întreprinderea de prelucrare a lemnului „McCormick”. Poliția a intervenit, 4 protestatari au fost împușcați și mulți alții au fost răniți.


Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a transmis un mesaj cu prilejul acestei zile, unde este evocat regimul comunist în perioada 1 Mai. 


Erau manifestări propagandistice și parade elogioase care să stăvilească egoul și narcisismul dictatorului Ceaușescu. 

 

#1Mai #NuUităm


Astăzi suntem liberi. Să visăm, să călătorim, să alegem ceea ce ne dorim.


Dar în timpul regimului comunist, ziua de 1 Mai arăta cam așa, cu manifestări propagandistice și parade elogioase care să stăvilească egoul și narcisismul dictatorului Ceaușescu.


Bucurați-vă de libertatea voastră și nu uitați să o apărați zilnic!, transmit reprezentanții Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii