Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:31 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Americanii, britanicii și nu numai vor plăti să viziteze Uniunea Europeană. Ce este ETIAS?

ro

28 Dec, 2022 09:27 1455 Marime text
Sursă foto - pixabay.com

Începând din noiembrie 2023, cetățenii statelor extra-comunitare ce nu aveau nevoie de viză pentru a intra în UE vor trebui să aplice pentru ETIAS (European Travel Information and Authorization System) - și să plătească o sumă de bani pentru a o obține.

UE a instituit o politică comună în domeniul vizelor pentru călătorii care tranzitează spațiul Schengen sau intenționează să rămână o perioadă scurtă în spațiul Schengen. În 2018, Consiliul a adoptat un regulament de instituire a unui sistem european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS). Sistemul va fi utilizat pentru a efectua verificări prealabile ale călătorilor exonerați de obligația de a deține viză și, dacă va fi necesar, respectivilor călători li se va refuza autorizația de călătorie. Sistemul va fi similar celor existente în SUA, Canada și Australia, printre alte țări.

ETIAS este dezvoltat de eu-LISA. Aceasta este agenția UE care gestionează sistemele informatice la scară largă în spațiul de libertate, securitate și justiție. Obiectivul este ca ETIAS să devină operațional până la mijlocul lunii noiembrie 2023.

Va fi nevoie de ETIAS atât pentru spațiul Schengen, cât și pentru țările care nu au intrat încă în acesta, ca România, conform celor mai recente informații oficiale, însă lucrurile se pot schimba până la intrarea sistemului în funcțiune. Viza va fi acordată persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani și va costa 7 euro. Vor fi afectați turiștii din țări care nu fac parte din Uniunea Europeană, dar care până acum nu aveau nevoie de viză - cum ar fi SUA, Canada, Marea Britanie sau Moldova.



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii