Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:00 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Actualul sediu al Bibliotecii Academiei Române a fost inaugurat în urmă cu 17 ani

ro

13 Dec, 2022 00:00 1468 Marime text
  • Biblioteca se bucură de un spațiu de 26.000 de metri pătrați
  • A fost fondată la data de 6 august 1867
  • În anul 1928, arhitectul Gheorghe Balș a construit primul corp propriu al bibliotecii
În data de 13 decembrie 2005 a avut loc inaugurarea actualului sediu al Bibiliotecii Academiei Române. Biblioteca se bucură de un spațiu de 26.000 de metri pătrați, săli de lectură, o sală de expoziții, o sală de conferințe cu un sistem performant de digitizare și sonorizare, servicii de informatizare, de schimb internațional, de bibliografie națională, cataloage de carte și de periodice etc. De asemenea, biblioteca găzduiește peste 11 milioane de piese de patrimoniu.

În anul 1867, pe data de 6 august era fondată Biblioteca Academiei Române, la un an după fondarea Societății Academice Române, care din 1879 a devenit Academia Română.

A luat naștere în urma donării a uneia dintre cele mai mari biblioteci particulare din acea vreme, cea a episcopului Buzăului Dionisie Romano. După exemplul acestuia, multe alte personalități au donat mari colecții de volume și nu numai. Printre aceștia s-au remarcat AI. Odobescu, Ion Ghica, DA Sturdza.

În anul 1894 Biblioteca Academiei Române a fost mutată din sediul Universității din București pe un teren obținut de Academie pe Calea Victoriei, unde au fost amenajate câteva săli pentru bibliotecă precum și o sală de lectură pentru manuscrise. În anul 1928, arhitectul George Balș a construit primul corp propriu al bibliotecii. Între anii 1936-1937 arhitectul Duiliu Marcu a construit un nou edificiu, unde Biblioteca Academiei a fost mutată în anul 1938.

La 5 decembrie 2001 a fost inaugurat un nou sediu al Bibliotecii Academiei Române, construit lângă vechea clădire din Calea Victoriei, între anii 1993-2001. Noua clădire, construită după proiectul arhitecților Romeo Belea și Gheorghe Roşu, avea o suprafață de circa 16.000 metri pătrați și era alcătuită din mai multe corpuri, unul de zece etaje, iar celelalte de patru etaje.

În decembrie 2005 a fost redată publicului vechea clădire renovată a Bibliotecii Academiei Române. Vechea clădire, care comunică cu cea nouă, a fost consolidată și modernizată. Aceasta are o sală de lectură modernizată, precum și o alta destinată exclusiv membrilor Academiei Române. De asemenea, la subsol există alte trei săli de lectură.

Citește și:
În urmă cu 16 ani a fost inaugurat noul sediu al Bibliotecii Academiei Române
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii