Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:51 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poliția Română - Acțiunea "Seatbelt"

ro

17 Mar, 2023 11:33 392 Marime text
Nr. 262 din 17 martie 2023
 
ACȚIUNEA ,,SEATBELT
 
În conformitate cu Programul Operațiunilor Europene 2023 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), în perioada 6 – 12 martie a.c., a fost organizată acțiunea „SEATBELT”, pentru verificarea folosirii centurilor sau a dispozitivelor de siguranţă omologate.
 
În acest context, Direcția Rutieră a  desfășurat activități specifice conform obiectivelor stabilite la nivel european, urmărind, totodată, și respectarea normelor rutiere privind utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, precum și a celor privind utilizarea căștilor de protecție omologate.
 
Astfel, în cadrul acțiunii, au fost controlate 61.179 de autovehicule și au fost aplicate peste 18.000 de sancțiuni contravenționale pentru nefolosirea centurilor sau dispozitivelor de siguranță omologate.
 
Dintre cele 18.254 de sancțiuni contravenționale pentru nefolosirea centurilor sau dispozitivelor de siguranță omologate, polițiștii au aplicat 17.075 de sancțiuni conducătorilor de autovehicule, 762 de sancțiuni au fost aplicate pasagerilor care ocupau locul din față, 262 de sancțiuni au fost aplicate pentru neutilizarea dispozitivelor de fixare în scaune pentru minori și 155 de sancțiuni au fost aplicate pasagerilor care ocupau locurile din spate.
 
De asemenea, au mai fost aplicate 2.247 de sancțiuni conducătorilor de autovehicule care utilizau telefonul mobil fără dispozitiv tip „mâini libere”, 49 de sancțiuni conducătorilor de autovehicule care utilizau telefonul mobil fără dispozitiv tip „mâini libere” concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, 45 de sancțiuni contravenționale conducătorilor de motociclete/mopede și 11 sancțiuni persoanelor transportate pe acestea.
 
Totodată, au fost identificate 6 cazuri în care au fost depistate droguri și au fost constatate 40 de infracțiuni de altă natură.
 
Exemple:
 
1.La data de 9 martie a.c., un bărbat a fost depistat în județul Neamț, conducând o autoutilitară, în timp ce vorbea la telefonul mobil, fără a folosi  dispozitivul „mâini libere” și fără a purta centura de siguranță.
 
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional și i-au fost aplicate 6 puncte de penalizare.
 
2.La data de 9 martie a.c., un șofer a fost depistat în județul Neamț, conducând un autoturism în timp ce se afla sub influența alcoolului și fără a purta centura de siguranță.
 
Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,36 mg/l alcool pur în aerul expirat.
 
Conducătorul autoturismului a fost sancționat contravențional, fiindu-i suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, pentru 90 de zile și aplicate 2 puncte de penalizare.
 
3.La data de 8 martie a.c., un bărbat a fost depistat în județul Prahova, conducând un autoturism, fără a purta centura de siguranță.
 
În urma controlului efectuat de către polițiștii rutieri și a testării cu aparatul DrugTest, s-a constatat faptul că acesta se afla sub influența substanțelor psihoactive ,,cannabis” și ,,metamfetamină”.
 
În cauză, polițiștii au întocmit un dosar privind săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii