Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:51 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Tragem un semnal de alarmă

ro

20 Mar, 2023 13:02 888 Marime text
BULETIN  INFORMATIV
 
37 de intervenții ale pompierilor salvatori, în ultimele 4 zile
În perioada 16-19 martie a.c., pompierii militari harghiteni au gestionat 37 de intervenții în situații de urgență. Cele mai multe cazuri au fost reprezentate de solicitările pentru acordarea de prim ajutor, 26 de persoane aflate în dificultate fiind asistate medical de paramadicii SMURD.
De asemenea, forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și stingerea a 8 incendii și au gestionat cu promptitudine 3 misiuni pentru protecția comunităților, dintre care 2 pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor în urma  unui accident rutier produs pe raza municipiului Toplița, strada Nicolae Bălcescu, precum și pe timpul desfășurării meciului de fotbal din liga a-II-a dintre FK Csikszereda Miercurea Ciuc și CSM Slatina.
Astfel, pompierii salvatori au acționat pentru localizarea și stingerea a 4  arderi necontrolate (vegetație uscată), în localitățile Sărmaș, Gheorgheni, Miercurea Ciuc și
Sâncrăieni, fiind afectate peste 4 ha de teren.
Tragem un semnal de alarmă cu privire la creșterea numărului de incendii de vegetație uscată, în condițiile în care, în perioada următoare, sunt prognozate zile cu temperaturi mai ridicate, iar riscul de incendiu creşte. Pericolul mare la incendiile de vegetaţie uscată îl reprezintă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe și anexe gospodăreşti. Pentru evitarea unor astfel de evenimente, al căror risc de producere crește în această perioadă, pe fondul secetei și al temperaturilor ridicate, reamintim cetățenilor obligativitatea respectării prevederilor legislaţiei în vigoare.
Astfel, în vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, acceptul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și permis de lucru cu focul.

Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
Conform prevederilor OUG nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului, deţinătorii legali de terenuri “nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”.
De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
  • condiţii meteorologice fără vânt;
  • colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
  • condiţii meteorologice fără vânt;
  • parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum zece hectare, prin fâşii arate;
  • izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
  • asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de cinci hectare, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
  • asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de cinci hectare, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.
În cursul nopții de vineri spre sâmbătă, pompierii Detașamentului Miercurea Ciuc au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Racu. Evenimentul generat, cel mai probabil, de un coș de fum necurățat, s-a soldat cu arderea unei suprafețe de circa 5 metri pătrați din peretele camerei centralei termice.
   Un alt incendiu, dar de natură electrică de această dată, a izbucnit în după-amiaza zilei de 18 martie a.c., la un apartament situat într-un bloc din municiupiul Gheorgheni. La locul evenimentului au fost mobilizați pompierii militari din cadrul Detașamentului Gheorgheni, care au constatat că incendiul se manifesta la mobilierul dintr-o cameră, cu pericol de propagare la intregul apartament. Ca urmare a producerii evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o un conductor electric defect, neizolat corespunzător sau deteriorat, a ars mobilierul din cameră și s-au deteriorat geamurile, uscătorul electric de rufe, un televizor , două combine muzicale, un calculator, haine și lenjerii, bunuri evaluate la peste 35.000 lei. În urma intervenției prompte a pompierilor, s-au salvat bunuri în valoare de aproape 200.000 lei.
Duminică, în jurul prânzului, echipajele de stingere din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc au fost solicitate să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (magazie) din municipiul Miercurea Ciuc, strada Harghitei. În momentul sosirii forțelor de intervenție, incendiul cuprinsese întreaga anexă cu o suprafață de aproximativ 20 mp, precum și bunurile aflate în interior. Cauza probabilă a fost determinată de folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.
De asemenea, în perioada de referință, au fost transmise 2 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urși), în orașul Borsec (2).
Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.       
                                 
                                                                           COMPARTIMENTUL INFORMARE
                                                                                      ȘI RELAŢII PUBLICE        
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii