Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:26 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Buletin informativ - 12.12.2022

ro

12 Dec, 2022 14:11 658 Marime text
BULETIN  INFORMATIV
 
Misiunile, din acest weekend, ale pompierilor militari harghiteni
În acest sfârșit de săptămână (9-11.12.2022), pompierii salvatori harghiteni au gestionat 17 intervenții în situații de urgență. Echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 6 incendii, precum și în alte 2 intervenții în sprijinul comunităților, iar echipajele SMURD au acționat la 9 solicitări pentru acordarea asistenței medicale.
În dimineața zilei de vineri, 9 decembrie a.c., la ora 09.08, două echipaje ale Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc au fost alertate pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism, pe strada Szász Endre din municipiu reședință de județ. Pompierii militari au localizat și lichidat incendiul, care se manifesta la compartimentul motor al autovehiculului, în aproximativ 10 minute de la primirea apelului prin 112. Evenimentul a fost generat, cel mai probabil, de un scurtcircuit determinat de un cablu electric defect.
În aceeași zi, în jurul orei 22.30, echipajele de pompieri militari și civili ale Detașamentului Miercurea Ciuc și SVSU Vlăhița au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de vacanță, construită din lemn, situată în localitatea Vlăhița. Incendiul, care se manifesta la acoperișul și pereții laterali ai casei, a fost stins rapid de forțele de intervenție, care au reușit astfel să limiteze propogarea acestuia la întreaga construcție. În urma producerii incendiului, provocat, cel mai probabil, de coșul de fum neprotejat termic față de materialele combustibile, au ars circa 30 mp din suprafața casei. Din fericire, nu au existat persoane rănite.
 În seara zilei de sâmbătă, 10 decembrie a.c., pompierii militari din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc au intervenit pe strada Progresului din municipiu, pentru stingerea unui incendiu produs în camera de zi a unei locuințe. În momentul sosirii forțelor de intervenție, s-a constatat faptul că ardea mocnit în perete izolația cablurilor electrice, izolația din vată minerală, pe o suprafață de cca 40 mp, cu pericol de propagare la celelalte încăperi. Pompierii militari au acționat simultan pentru localizarea și stingerea focarelor, respectiv pentru protecția locuinței, reușind să lichideze incendiul în aproximativ o oră. În urma evenimentului, generat, cel mai probabil, de un scurtcircuit, au ars tavanul din lambriu de lemn al casei și instalația electrică; s-au degradat pereții interiori, mobilier, dușumele și elemente de instalație sanitară.
În după-amiaza și seara zilei de duminică, 11 decembrie a.c., echipajele Gărzilor de Intervenție nr. 2 Toplița și nr. 3 Corbu au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a două incendii a căror cauză probabilă a constituit-o coșul de fum necurățat de funingine. Pompierii militari au stins flăcările, care se manifestau la coșurile de fum ale unor blocuri de locuințe situate în localitățile Toplița și Borsec, înainte ca acestea să se propage la acoperișuri, salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă.
Tot ieri după-amiază, în jurul orei 13:00, echipajele Detașamentului de Pompieri Gheorgheni au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie de pe strada Rozelor, municipiul Gheorgheni. În momentul sosirii echipajelor de pompieri, flăcările se manifestau violent și generalizat la o magazie, pe o suprafață de circa 50 mp, existând riscul extinderii acestora la anexele învecinate. Operaţiunea de stingere și de înlăturare a efectelor negative ale evenimentului a fost finalizată în jurul orei 14:15. În urma producerii incendiului, au ars aproximativ 20 metri cubi lemn de fag și magazia. Cercetările efectuate la fața locului au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, generat de jar sau scântei provenite de la afumătoarea improvizată în interiorul magaziei.
În ultima perioadă, odată cu scăderea temperaturii, sunt anunțate zilnic incendii în gospodării, atât în zone rurale, cât și urbane din județ, incendii provocate de cauze specifice acestei perioade – coșuri de fum necurățate, improvizații la instalațiile electrice și la sistemele de încălzire, indiferent de combustibilul folosit, afumători neprotejate față de materiale ce se pot aprinde ușor, care pot fi EVITATE! 
Iarna își intră în drepturi încet, încet și dacă nu au fost luate măsurile de prevenire până acum, măcar în al 12-lea ceas trebuie, în mod obligatoriu, ținut cont de: 
Coșurile de fum să fie curățate de către personal specializat, utilizate fără fisuri sau improvizații, protejate față de materiale care se pot aprinde ușor (combustibile)!
Folosirea aparatelor electrocasnice fără improvizații la conductorii electrici sau la aparatele în sine, precum și renunțarea la improvizațiile la instalațiile electrice care sunt utilizate atât în interiorul locuințelor, cât și la nivelul anexelor sau în exteriorul construcțiilor!
Folosirea sobelor cu sau fără acumulare de căldură în siguranță, fără improvizații, protejate de materiale ce se pot aprinde ușor, fără expunerea materialelor textile pe aceasta, situații ce pot duce în timp la aprinderea celor din urmă!
Afumătorile folosite frecvent, în mod tradițional, trebuie amplasate la distanță de siguranță față de locuințe, supravegheate în permanență și utilizate la capacitatea prevăzută, fără suprasolicitare! În niciun caz, afumătorile nu se amplasează în podurile caselor!
Copiii trebuie supravegheați în permanență, sunt cel mai de preț dar, iar de siguranța acestora suntem răspunzători în orice moment al zilei!
Considerăm că odată ce aceste măsuri sunt respectate putem să ne concentrăm asupra părților frumoase ale iernii, în cămine care oferă siguranță celor dragi!
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
 
 
 
 
 
COMPARTIMENTUL INFORMARE
ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii