Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Timiș Adoptarea unui comportament preventiv către cetățeni

ro

31 Mar, 2023 15:02 491 Marime text
Nr. 57 din 31 Martie 2023
 
 
BULETIN INFORMATIV 31 MARTIE 2023
 
ADOPTAREA UNUI COMPORTAMENT PREVENTIV DE CĂTRE CETĂȚENI, PRIORITATE PENTRU POLIȚIȘTII TIMIȘENI
 
În cursul zilei de ieri, 30.03.2023, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, cei ai Serviciului Rutier, Serviciului Ordine Publică, împreună cu polițiștii Biroului Rutier Timișoara și cei ai Secției 4 Poliție Rurală Peciu Nou, precum și cu reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog au desfășurat o serie de activități de prevenire la mai multe unități școlare din județul Timiș.
 
Elevii Liceului Teoretic din Peciu Nou, Liceului Teoretic ,,William Shakespeare,, din municipiul Timisoara, Școlii Gimnaziale Șag, Școlii Generale nr.7 din Timișoara au fost vizitați de polițiștii timișeni pentru a li se transmite informații preventive pe diverse domenii de interes.
 
Polițiștii au punctat riscurile și efectele negative ale consumului de alcool, tutun și droguri, urmărind prevenirea, întârzierea debutului sau încetarea consumului de droguri, precum și reducerea efectelor negative asociate consumului.
 
De asemenea au fost tratate problemele legate de bullying, delicvența juvenilă și absenteism școlar, copiii fiind informați și cu privire la faptele antisociale și modul de comportare la școală și în viața privată.
 
În cadrul acestor activități au fost abordate prevederi legislative cu privire la deplasarea pietonilor pe drumurile publice și pe spațiile asimilate acestora, pozițiile ocupate de către pasageri în autovehicule, reguli privind deplasarea pe bicicletă și a vehiculelor asimilate acestora pe drumurile publice.
 
Elevii claselor pregătitoare s-au putut familiariza cu indicatoarele rutiere și regulile de circulație pe drumurile publice.
 
Totodata, le-au fost transmise recomandări preventive referitoare la mersul cu bicicleta, cu rolele, precum și la comportamentul pe care trebuie sa îl aibă în mijloacele de transport sau la locul de joacă.
 
Elevilor și cadrelor didactice le-au fost prezentate laboratorul de educație rutieră și dotarea, aspecte din legislația rutieră și cazuri concrete din activitatea de zi cu zi a polițiștilor rutieri precum și urmările nerespectării legislației rutiere și efectele accidentelor rutiere în care pot fi implicați în calitate de participanți la trafic - pietoni, bicicliști.
 
Beneficiarii s-au bucurat și de diverse exerciții de dresaj cu câinii de serviciu din cadrul Grupei Canine a Serviciului de Oridine Publică Timiș.
 
La activități au participat și polițiștii locali ai Direcției Generale a Poliției Locale Timișoara.
 
Aceste activități urmăresc însușirea de către copii a unor comportamente adecvate bazate pe cunoașterea atât a drepturilor cât și obligațiilor pe care le au în societate, polițiștii încercând să le explice care sunt consecințele alegerilor făcute de ei și care este momentul când intervine rolul poliției.
 
  •  
 
REȚINUȚI PENTRU TÂLHĂRIE CALIFICATĂ
 
La data de 30 martie 2023, polițiștii Biroului de Investigaţii Criminale Timișoara au reținut doi bărbați în vârstă de 25 și 34 de ani bănuiți de tâlhărie calificată. Aceștia au fost introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J Timiș.
 
În fapt, la data de 26.12.2022, polițiștii Biroului de Investigaţii Criminale au fost sesizați de o femeie în vârstă de 60 de ani cu privire la faptul că, în cursul aceleiași zile, în jurul orei 22:00, în timp ce se deplasa pe strada Petofi Șandor din localitatea Dumbrăvița,din județul Timiș, ar fi fost împinsă din spate de către doi bărbați, a căzut la pământ, după care unul dintre aceștia i-ar fi smuls geanta din mână, ulterior, ambii fugind în direcții necunoscute.
 
În urma investigațiilor efectuate, la data de 30.03.2023, polițiștii Biroului de Investigaţii Criminale Timișoara au depistat în localitatea Cernăteaz, doi bărbați în vârstă de 25 și 34 de ani, bănuiți de comiterea faptei, aceștia fiind conduși la sediul poliției pentru audieri.
 
În urma probatoriului administrat în cauză, banuiții au fost reținuți pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tâlhărie calificată, fiind introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J Timiș.
 
Polițiștii continuă cercetările în vederea documentării întregii activități infracționale a acestora și recuperării prejudiciului în totalitate.
 
  •  
 
58,2 TONE DE ÎNGRĂȘĂMÂNT ȘI 75 DE LITRI DE PRODUSE DE PROTECȚIA PLANTELOR INDISPONIBILIZATE DE POLIŢIŞTII TIMIȘENI
 
La data de 30.03.2023, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Peciu Nou au efectuat controale pe linia substanțelor și produselor pentru protecția plantelor, la două societăți comerciale și o persoană fizică din localitatea Diniaș, județul Timiș, care au ca obiect de activitate domeniul agricol.
 
În urma verificărilor efectuate, au fost identificate 58,2 tone de îngrășământ chimic depozitate în spații neacoperite și neasigurate, fără a fi respectate condițiile legale privind depozitarea îngrășământului.
 
Întreaga cantitate de îngrășământ a fost indisponibilizată până la finalizarea cercetărilor.
 
De asemenea, au fost întocmite 3 dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de "nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produse de protecție a plantelor, numai ambalate și în locuri protejate", conform O.U.G. 195/2005 privind protecția mediului.
 
Totodată, în cazul uneia dintre cele două societati agricole verificate, polițiștii au constatat că 75 de litri de produse de protecția plantelor (erbicide, pesticide), din grupe diferite de toxicitate, cu termenul de valabilitate expirat, devenite deșeuri, erau depozitate ilegal, nefiind luate măsuri de eliminare.
 
În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de "neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri", conform O.U.G. 195/2005 privind protecția mediului.
 
Cantitatea de produse periculoase identificată a fost indisponibilizată în vederea continuării cercetărilor si neutralizării ulterioare.
 
Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Peciu Nou vor continua activitățile de verificare în zona de competență.
 
COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii