Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:30 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea privind statutul cadrelor militare este în dezbatere publică. Propuneri de îmbunătățire (document)

ro

15 Jun, 2021 09:55 17799 Marime text
  • Ieri, a fost postată pe pagina oficială de internet a Ministerului Apărării Naționale, la Secțiunea Proiecte de acte normative aflate în procedură de transparenţă decizională, Legea privind statutul cadrelor militare.
 Cadrele militare în activitate au îndatoririle stabilite prin Constituția României și prin legile țării, precum și îndatoriri specifice, stabilite prin prezentul statut.
 
Astfel cadrele militare, în activitate, au următoarele îndatoriri specifice:

- să fie loiale și devotate poporului roman și forțelor armate ale României;
- să respecte jurământul militar și să apere valorile democrației constituționale;
- să  respecte și să să  prețuiască  simbolurile  naționale,  drapelul  de  luptă, onoarea, demnitatea militară, tradițiile de luptă și valorile instituției militare;
- sa respecte codul de conduită etică al instituției din care fac parte;
- să poarte regulamentar și cu demnitate uniforma militar;
- să respecte ierarhia militară și să manifeste spirit de corp;
- să respecte și să protejeze drepturile și demnitatea celorlalți;
- să îndeplineasca cu profesionalism misiunile încredințate atât pe teritoriul statului  român, căt și în afara acestuia, chiar cu prețul propriei vieți.

Cadrelor militare în activitate le este interzis să ordone și să execute acte contrare legii și regulilor. Neexecutarea unor astfel de ordine nu atrage raspunderea administrativa, disciplinara, civila sau penala.
 
Cadrele militare în activitate au obligația să participe la misiuni și operații în afara teritoriului statului roman, în funcție de cerințele și interesele de securitate ale statu1ui român ori pentru îndeplinirea obligațiilor asumate de România prin convenții și tratate internaționale.

Cadrele militare care participă, potrivit legii, la misiuni și operații pe teritoriul statului român sau în afara acestuia sub egida organizațiilor intemaționale la care România este parte, au obligația să respecte regulile de angajare, normele de ordine interioară și cele specifice activității respective.
 
Cadrelor militare în activitate le este interzis să constituie sau să facă parte din partide, formatiuni sau organizații politice ori sindicale, să desfășoare propagandă prin orice mijloace sau alte activități în favoarea ori în defavoarea formațiunilor sau organizațiilor politice ori sindicale, ori a unui candidat independent pentru funcții alese, să declare sau sa participe la grevă.
 
Cadrele militare in activitate au dreptul la:

#solda lunara și alte drepturi în bani și in natură, stabilite potrivit reglementarilor legale;
#echipament și hrana, asigurate gratuit, conform reglementarilor legale
#concedii de odihna, de odihna suplimentare și de studii, plătite, ale căror durate și reguli de acordare se stabilesc prin hotarare a Guvernului;
#pentru efectuarea concediului de odihnă, cadrele militare beneficiază, o singură dată pe an, de o prima de concediu egala cu solda de funcție avută în luna anterioara acordarii concediului.
 
Propunerile, sugestiile, și opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt așteptate pe adresa de e-mail transparenta.decizionala@mapn.ro, în termen de 10 zile de la afișare.
 
Întregul act normativ, așa cum este spus dezbaterii publice, poate fi consultat în secțiunea Documente a acestui material.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanta
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii