Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:19 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - privind apărarea independenţei sistemului judiciar în raport de afirmaţiile domnului Traian Băsescu, fost Preşedinte al României 26 mai 2015

ro

26 May, 2015 17:28 1007 Marime text
În şedinţa din data de 26 mai 2015, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmaţiile domnului Traian Băsescu, fost Preşedinte al României, susţinute în cadrul intervenţiei telefonice din data de 29 aprilie 2015 pe postul de televiziune B1 TV, referitoare la activitatea Inspecţiei Judiciare şi a Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi la activităţi judiciare desfăşurate de judecători şi procurori, preluate de mass media, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

Verificarile au fost efectuate de Inspecția Judiciara ca urmare a solicitării din data de 30 aprilie 2015 a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

       Inspecția Judiciară a apreciat că afirmațiile fostului președinte al țării, prin care s-a promovat ideea că activitatea Inspecţiei Judiciare şi a Consiliului Superior al Magistraturii se desfăşoară cu părtinire în ceea ce privește apărarea independenţei sistemului judiciar, în sensul că susține un sistem judiciar corupt, iar activitatea magistraţilor judecători şi procurori nu şi-a atins scopul prevăzut de lege, respectiv de înfăptuire a justiţiei, inducând-se ideea că aceasta a fost deficitară, în sensul existenței unei justiții discreționare, subminează autoritatea judecătorească și aduce atingere independenței sistemului judiciar.

Afirmaţiile au fost emise în spaţiul public în contextul în care, în data de 29 aprilie 2015, ca urmare a unor alte afirmaţii ale fostului Preşedinte al României, Plenul Consiliului a constatat că a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar. 

         În cadrul verificărilor s-a subliniat că atât Inspecția Judiciară, cât și Consiliul Superior al Magistraturii și-au desfășurat activitatea în limita dispozițiilor legale care le reglementează activitatea, iar impactul declarațiilor domnului Traian Băsescu asupra opiniei publice este unul puternic, prin prisma funcției deținute anterior, cea de Președinte al României, a calităţii sale de formator de opinie, precum şi a modalităţii de exprimare, generală. 

        Plenul Consiliului a apreciat că declaraţiile domnului Traian Băsescu, fost Președinte al României, au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare, aşa cum sunt protejate de art. 10 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, aducând atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

        Reamintim că, potrivit dispoziţiilor art. 1 şi 30 din Legea nr.317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei şi are obligaţia de a se sesiza şi din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea. 

        Raportul Inspecţiei Judiciare poate fi vizualizat pe site-ul: www.inspectiajudiciara.ro <http://www.inspectiajudiciara.ro/Default.aspx>  .
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii