Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă Asociaţia Medgreen

ro

02 Jun, 2015 09:45 1879 Marime text
In perioada 1 – 4 iunie, o delegatie a Clusterului MEDGreen condusa de presedintele acestei organizatii dl. Iuliean Hornet, participa la lucrarile Conferintei Europene de Biomasa EUBCE 2015, care este gazduita de Centrul de Expozitii din Viena, Austria.
Asociația Cluster MEDGreen este o organizație care grupează întreprinderi inovative, institute de cercetare și universități din Romania, care dezvolta proiecte în domeniul ecotehnologiilor și surselor alternative de enrgie. Mai multe detalii despe Clusterul MEDGreen pot fi găsite la adresa www.medgreen.eu
Aflata la cea de-a 23-a editie, Conferinta EUBCE reuneste peste 1300 de participanti din 76 de tari si va prilejui prezentarea a peste 800 de lucrari in reuniuni plenare si pe sectiuni, precum si in 3 evenimente paralele si 7 ateliere de lucru asociate la eveniment. Mai multe informatii despre eveniment de pot obtine de la adresa: www.eubce.com
In paralel cu lucrarile Conferintei, este organizata si o expozitie la care participa institute de cercetare, universitati si intreprinderi inovative din Europa si de pe alte continente, cu prezentarea celor mai avansate tehnologii in domeniul procesarii biomasei si obtinerii de energie au de produse cu valoare adaugata ridicata.
Standul Clusterului MEDGreen cuprinde realizarile de exceptie ale SC EcoHornet SRL in domeniul sistemelor de incinerare a peletilor in vederea producerii de energie termica dar si noile concepte de producere de energie electrica si de frig in cogenerare si trigenerare. De asemenea, au fost prezentate podusele si serviciile oferite de celelalte companii membre in cadrul Clusterului cum ar fi Monsson Grup, Solarom sau ET Innovative Solutions. Au fost prezentate rezultatele proiectului „Dezvoltarea de soluţii inovative materializate în produse şi servicii care să conducă la creşterea competitivităţii firmelor asociate în cadrul clusterului MEDGreen“, cod SMIS 49755, contract de finantare nr. 1CLT/800.027/03.06.2014, Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională „Investiţii pentru viitorul dumneavoastră”, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Fondurilor Europene, desemnat ca Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice.
La dezbaterile din sesiunea plenara, dl. prof. univ. dr. ing. Eden Mamut, a prezentat pozitia Clusterului MEDGreen in privinta exploatarii resurselor de natura biogenica din Romania. Astfel, principiul fundamental pentru care militeaza membrii Clusterului este de a considera biomasa si celelalte resurse de natura biogenica ca fiind parte din serviciile de ecosistem asociate comunitatilor locale si implicit un factor fundamental de dezvoltare economica la nivel local si regional. Astfel, exploatarea acestora nu trebuie sa afecteze in niciun fel activitatea agricola destinata producerii de produse alimentare si sa nu contribuie la degradarea fondului funciar al tarii prin despaduriri excesive sau eroziune. Plecand de la acest principiu, Clusterul inovativ MEDGreen propune un plan strategic national in 5 puncte sau structurat pe 5 axe:
Identificarea celor mai avasate tehnologii de extractie de produse cu valoare ridicata (vitamine, aminoacizi, proteine, coloranti, fibre sau produse pentru industria farmaceutica)  din resurse biogenice obtinute prin cultivarea pe soluri degradate sau din dejectii si resturi vegetale provenite din agricultura si sectorul agroalimentar.
Dezvoltarea unor abordari originale romanesti pentru BIORAFINARE – procesarea avansata a bioresurselor in vederea obtinerii de produse chimice cu valoare adaugata ridicata (de ex. producerea de biogas si gaz de sinteza pentru procesare ulterioara in industria chimica, valorificarea acidului uric, a glucozei, a amidonumui si a altor produse extrase din bioresurse).
Valorificarea avansata a resurselor din lemn si de natura celulozica in materiale de constructie, placi si conglomerate de fibre lemnoase, materiale de izolatie si alte produse similare.
Valorificarea energetica a dejectiilor care raman dupa extragerea tuturor substantelor valoroase prin fermentare anaeroba, gazeificare, piroliza, peletizare si incinerare.
Dezvoltarea unor cercetari riguroase de aclimatizare si adaptare a speciilor de plante in vederea valorificarii si reabilitarii terenurilor degradate, saraturate, din zone mlastinoase sau altele similare.Aceste directii strategice propuse de catre membrii Clusterului MEDGreen, corespund cu preocuparile specialistilor din domeniu la nivel European si international si au fost dezbatute in discutii bilaterale sau in cadrul sectiunilor Conferintei EUBCE. A fost avansata ideea ca Parlamentul European sa promoveze recomandari cu privire la cadrul de reglementari legale la nivelul statelor membre pentru exploatarea durabila a resurselor de natura biogenica iar din partea comunitatii de afaceri sa se propuna un Cod de conduita in dezvoltarea de afaceri bazate pe exploatarea resurselor de biomasa.
In cadrul sectiunii dedicate Proceselor si Sistemelor de producere de energie electrica si termica din biomasa, delegatia Clusterului MEDGreen va prezenta rezultatele obtinute in dezvoltarea de solutii inovative de incinerare a reziduurilor din biomasa cu impact minim asupra mediului inconjurator si de producere de energie termica si electrica cu inalta eficienta. Echipamentele originale romanesti, fabricate de SC EcoHornet SRL au fost apreciate de catre specialistii prezenti la eveniment si au avut loc discutii cu reprezentantii unor companii de mare prestigiu din Austria cum ar fi KWB sau Herz Energietechnik in vederea colaborarii la diferite proiecte.
Pentru detalii suplimentare tel:email: office@medgreen.eu. 

Georgiana Bercaru
Director General
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii