Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:31 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Semnal editorial „Simboluri și tradiții marinărești”, de cdr (r) dr. Marian Moșneagu. Despre nave, marinari și prețioasa lor zestre spirituală

ro

29 Jun, 2022 00:00 3956 Marime text
  • Lucrarea apare sub egida Asociației Absolvenților Liceului Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza”
 
          La împlinirea a două decenii de la debutul său literar cu o carte de autor - „Ziua Marinei la români”, comandorul (r) dr. Marian Moșneagu, realizatorul rubricii „Lumea marinarilor”, a finalizat recent cea de-a 20-a sa lucrare de istorie navală. Este vorba despre „Simboluri și tradiții marinărești”, apărută recent la Editura constănțeană Ex Ponto.

„Deși tradițiile Marinei Române moderne numără doar șaisprezece decenii, am identificat și am reprodus selectiv cele mai originale și reprezentative cutume, inspirate din tradiția flotelor în care primii noștri ofițeri de marină s-au instruit la finele secolului al XIX-lea și începutul secolului XX dar și câteva dintre obiceiurile noastre autohtone, specifice exclusiv breslei marinarilor și perpetuate peste secole“, ne-a declarat autorul, care astăzi împlinește 61 de ani.

 


„Acest set de reguli de etichetă și protocol maritim, practici rituale, ceremoniale, obiceiuri, terminologii și de ce nu, superstiții marinărești, alcătuiesc un bogat fond cultural care este imperios necesar să fie asociat spiritualității autohtone, ca o contribuție valoroasă a slujitorilor apelor la îmbogățirea patrimoniului nostru național.

Iată de ce, sper ca această lucrare să ofere suficiente exemple și surse de inspirație pentru implementarea, consolidarea și utilizarea, cu legitimă mândrie și aceeași recunoscută eleganță, a culturii și tradițiilor noastre marinărești, atât ca element de specificitate cât și ca etalon de diplomație și identitate națională pe mările și oceanele lumii.”

 
În cuprinsul celor 322 de pagini bogat ilustrate, pasionații genului vor descoperi descrieri savuroase și picanterii despre lansarea la apă și botezul navelor de-a lungul timpului, instantanee ale botezului marinăresc în cele mai diverse ipostaze, dar și informații pertinente despre patronii spirituali și ocrotitorii Marinei Române, crezul profesional și jurămintele marinarilor, onoruri și saluturi marinărești, cronici navale rimate, meteorologie intuitivă, folclor marinăresc, umor de bord, sărbători acvatice și zile consacrate marinarilor de pretutindeni, superstiții și simboluri specifice acestora.

Lucrarea apare sub egida Asociației Absolvenților Liceului Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” - printre care se numără și autorul - și se adresează îndeosebi cadeților din instituțiile militare de învățământ ale Forțelor Navale, ca motivație intrinsecă și consistentă sursă de inspirație pentru o viitoare carieră de succes sub semnul ancorei.

 

Despre Marian Moşneagu


Comandorul (r) dr. Marian Moşneagu s-a născut la 29 iunie 1961, în comuna suceveană Boroaia, „în pridvorul Bucovinei”, însă în 1976 destinul i-a călăuzit pașii spre Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa. A urmat apoi cursurile Institutului „Mircea cel Bătrân” (1980-1984) şi ale Facultăţii de Litere, Istorie, Drept şi Teologie, specializarea Istorie, din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa (1995-1998), unde a finalizat și studiile aprofundate (1999). Ulterior, a devenit doctor în Istorie, la Universitatea din Craiova (2004). La numai 40 de ani a devenit cel mai tânăr director al Muzeului Marinei Române (2001-2006) şi primul ofițer de marină şef al Serviciului Istoric al Armatei (2007-2016).

Este autor al lucrărilor „Ziua Marinei la români” (2002), „Cultul apelor la români” (2004), „Politica navală postbelică a României (1944-1958)” (ediţia I 2005, ediţia a II-a 2006), „Odiseea navei-şcoală «Constanţa»” (2004), „Regele şi Regina Mării Negre. File din istoricul distrugătoarelor & fregatelor «Regele Ferdinand» şi «Regina Maria»” (2006), „O istorie tragică a Marinei Comerciale Române” (2006), „Dicţionarul marinarilor români” (2008), „Eroii Marinei Române” (2009), „Elita Marinei Regale Române în rezistenţa anticomunistă” (2010), „Presa Marinei Române. Dicţionar bibliografic” (2011), „Crucişătorul «Elisabeta» în campanie” (2012), „Serviciul Istoric al Armatei în slujba culturii naţionale” (2013), „Fregata-amiral «Mărăşeşti»” (2014), „Uniformele Forţelor Navale Române” (2016), „Şefii Statului Major al Forţelor Navale. Enciclopedie” (2016), „Amiralii României. Dicționar enciclopedic” (2017), „Cavalerii Mării Negre. Ofițeri de marină distinși cu Ordinul Militar «Mihai Viteazul»” (2019), „Armata Română pe frontul Canalului Dunăre-Marea Neagră” (2020) și „Legendele «Albatrosului»” (2021) și coautor al altor 30 de albume, ghiduri, dicționare, enciclopedii, monografii și culegeri de documente. Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (1992) și al Comisiei Române de Istorie Militară (1999) și redactor-șef al revistelor „Cap Compas”, „Magazin Nautic” și „Misiunea”.

Citește și:

Lumea marinarilor
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii