Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:25 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Primarul și „dopurile edilitare“

ro

24 Jun, 2022 00:00 1474 Marime text

Am văzut, de curând, că primarul Constanței ne-a anunțat pe noi, locuitorii urbei ce o conduce, că și-ar fi „scos dopurile din urechi“, în sensul că este dispus (acum) să asculte și doleanțele noastre, ale constănțenilor.
 
Primarul în funcție al orașului a fost ales la alegerile locale din septembrie 2020 și a depus jurământul la data de 29 octombrie 2020.
 
Cu alte cuvinte, la data de 29 octombrie 2020, acesta a început să fie efectiv edilul-șef al Constanței, cârmuitorul urbei, gospodarul municipiului cu sute de mii de locuitori.
 
Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, în sensul la care ne referim aici, primar înseamnă „șeful unei administrații municipale, orășenești, comunale, cu atribuții administrative“.
 
Așadar, cu alte cuvinte, primarul este cel care are atribuții, este abilitat în sensul de a căuta și de a face binele pentru comunitatea sa.
 
Pe de altă parte, logic judecând, este greu să descoperi care este binele comunității pe care vrei să o conduci, din moment ce nici nu obișnuiai să faci parte din aceasta, până la momentul alegerii în funcție (iar unii spun că nici după).
 
Astfel, cum poți afla, primar fiind, care este binele comunității pe care ai ținut s-o conduci spre prosperitate, dacă nu o cunoști și dacă nici nu asculți ce își doresc cetățenii acelei urbe pentru comunitatea lor?
 
Întrebat de jurnalistul Feri Predescu în legătură cu nemulțumirile pe care constănțenii le au privind Regulamentul parcărilor publice (adoptat în aprilie 2021), primarul a răspuns reprezentantului presei, glumind, că își pune dopuri în urechi.
 
Recent, într-un interviu acordat aceluiași jurnalist, primarul a precizat că și-ar fi scos dopurile din urechi și că este pregătit să audă ce au oamenii să-i spună.
 
Precizarea a fost făcută la mijlocul lunii iunie, 2022. Așa cum am menționat anterior, jurământul de primar a fost depus în octombrie, 2020. S-au scurs între cele două momente aproape doi ani – jumătate de mandat.
 
Numai că, după cum cred că au putut observa toți cei interesați de subiect, pe rețelele de socializare, constănțenii i-au răspuns primarului acum că este mult prea târziu pentru asta.
 
Într-adevăr, peste circa două luni se împlinesc doi ani de când Constanța a ales actualul primar.
 
Jumătate de mandat s-a scurs astfel – cu dopurile puse.
 
Privind, probabil, spre viitoarele campanii electorale și, pesemne, alarmat de faptul că s-a scurs deja jumătate de mandat, primarul ne transmite că, într-un fel, ar fi dispus să ne asculte.
 
Numai că, așa cum se desprinde masiv din răspunsurile utilizatorilor rețelelor de socializare virtuală, dopurile (fie și virtuale) au fost scoase prea târziu din „urechile edilitare“.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
ZIUA-n amiaza mare
Abandonat de partidele din coaliția locală, Vergil Chițac cere sprijinul constănțenilor. „Mi-am scos dopurile din urechi”

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii