Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:38 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zi tristă pentru iubitorii muzicii rock. Se împlinesc 18 ani de la decesul unui cunoscut artist român (VIDEO)

ro

04 Dec, 2022 10:25 1686 Marime text
Deces, foto: Pexels
Zi tristă pentru iubitorii muziii rock. Azi se împlinesc 18 ani de la decesul lui Teo Peter, cofondator în 1977, împreună cu Costi Cămărășan, al formației Compact.

A decedat tragic pe 4 decembrie 2004, în urma unui accident rutier, taxiul în care se afla fiind lovit de un Ford Expedition condus de un angajat al Ambasadei SUA din București aflat în stare de ebrietate, Christopher VanGoethem.

Înainte de accident, Teo Peter a fost prezent la Sala Polivalentă în calitate de organizator al unui concert. După un simulacru de proces în USA, VanGoethem a fost găsit nevinovat de omor și a primit doar o mustrare scrisă.



Cine a fost Teo Peter 

Teofil Nelu Peter (cunoscut ca Teo Peter, n. 11 aprilie 1954, Cluj, România – d. 4 decembrie 2004, București, România) a fost un muzician rock român, basist și cofondator în 1977, împreună cu Costi Cămărășan, al formației Compact, respectiv fondator în 1988 al formației Compact B (prescurtare pentru Compact București).

Prieteni din adolescență, Teo Peter și Costi Cămărășan, au abandonat vechea lor formație, Break Group, constituită înaintea serviciului lor militar, înființând trupa Compact la revenirea lor „la vatră”, în 1977. Succesul a venit într-o formulă inițială de șase (Teo și Costi, care i-au co-optat pe Cornel Moldovan, Marius Luca, Balacs Laszlo și pe un student din Congo, Pascal Goelot, care ulterior, terminând facultatea de Educație Fizică și Sport, a plecat acasă) și apoi de cinci.

Primele succese încep să apară. Astfel, în 1981, trupa originară Compact obține Marele Premiu Perpetuum Vox Transilvania la Mediaș, unde Peter și Cămărășan i-au cunoscut pe Paul Ciuci și pe Aurel "Lențu" Vasilescu, care erau fondatorii și membri trupei Telegraf, din Câmpia Turzii.

După plecarea (în toamna lui 1981) ai celorlalți trei din formula Compact-ului, Peter și Cămărășan îi cooptează pe cei doi muzicieni turdeni, Ciuci și Vasilescu, în echipa trupei Compact, care va rămâne așa până în 1988, când se va produce a triplă sciziune, Ciuci va pleca în Statele Unite ale Americii, Peter va înființa formația Compact B (prescurtare pentru Compact București), iar Cămărășan va rămâne la Cluj, înființând formația Compact C (prescurtare pentru Compact Cluj).



Sursa video: Youtube/ Citynews Cluj
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii