Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:23 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial! A fost modificat programul de vizitare în spitale. Cât poți sta cu un pacient?

ro

11 Dec, 2022 11:02 1968 Marime text
foto: Pexels Conform Ordinului MS 3.670/2022, programul de acces al vizitatorilor pacienților internați în spitalele publice este stabilit de către conducerea acestora, având o durată de minimum patru ore, în intervalul orar 10:00-20:00, de luni până vineri, iar în zilele de sâmbătă și duminică, o durată de minimum șase ore, în intervalul orar 9:00-20:00.

În condițiile existenței pandemiei de COVID-19 precum și în vederea aplicării Normelor de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale în unităţile sanitare, se impune actualizarea modului de acces al vizitatorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice.


Cea mai importantă schimbare ar viza programul de acces al vizitatorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice. Acesta ar urma să se realizează de luni până vineri în intervalul orar 15:00 – 20:00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 10:00 – 20:00, iar durata vizitei este limitată la 30 de minute. Accesul vizitatorilor în salon este permis după cum urmează:

a) în saloanele cu un număr de cel mult 3 paturi, 1 vizitator/pacient, putând fi vizitat un pacient în același timp;
b) în saloanele cu un număr mai mare de 3 paturi, 1 vizitator/pacient, putând fi vizitați maximum doi pacienți în același timp.

În cazul unor evenimente epidemiologice deosebite, pe baza analizei de risc efectuate de către DSP, în secțiile/compartimentele fără risc programul de vizită poate fi limitat la maxim 15 minute, iar în secțiile/compartimentele în care se află internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boală programul de vizită poate fi suspendat.

În vederea prevenirii infecțiilor associate asistentei medicale, nu este permis accesul  vizitatorilor care prezintă semne clinice de infecții acute.

  În timpul vizitei, vizitatorii au următoarele obligații:

a) să poarte echipament de protecție adaptat în funcție de gradul de risc al secției. Echipamentul de protecție va fi asigurat în mod gratuit de către unitatea sanitară;
b) să respecte instrucțiunile personalului unității sanitare privind măsurile interne de prevenire a transmiterii infecțiilor.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, unitățile sanitare au obligația, de a elabora proceduri și de a implementa un sistem de informare a aparținătorilor pacienților, care să permită ca la cel mult două ore de la internarea pacientului, să fie comunicate aparținătorilor, telefonic sau prin sms, la cerere, următoarele informații:

     - secția/compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul,
     - numele medicului curant și
     - numărul de telefon apelabil pentru informații despre starea de sănătate a pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii