Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:02 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vrei să-ţi faci casă Legea te obligă să angajezi diriginte de șantier

ro

02 Jul, 2015 17:08 2843 Marime text
Cei care vor să-și construiască locuințe, inclusiv la țară, vor trebui să angajeze un diriginte de șantier care să verifice calitatea lucrărilor, potrivit unui act normativ publicat joi în Monitorul Oficial.

În cazul persoanelor care nu vor respecta noile condiții, acestea vor risca amenzi de până la 10.000 de lei. Actul normativ se va aplica efectiv după 60 de zile de la publicare, mai precis din 31 august.

Verificarea calității lucrărilor va fi realizată de responsabilii tehnici cu execuția autorizați, care vor fi angajați de către persoanele ce vor executa efectiv lucrările.

Persoanele care vor să construiască în prezent locuințe sau vor să le modifice, modernizeze, repare, consolideze, trebuie să aibă proiecte tehnice verificate și să angajeze un diriginte de șantier pentru controlarea lucrărilor, potrivit Legii nr. 10/1995.

Însă în mediul rural și în satele ce aparțin orașelor, sunt exceptate de aceste reguli locuințele cu parter și parter plus un etaj, precum și anexele gospodărești.

Excepția va fi eliminată, potrivit Legii nr. 177/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 484 din 2 iulie 2015.

Proiectele, execuția lucrărilor și a construcțiilor vor fi expertizate tehnic de către experți tehnici atestați.

La țară, proiectele tehnice nu vor fi controlate pentru casele care au doar parter.

Proiectele tehnice vor fi controlate, înainte de a fi folosite, de către verificatori atestați în acest sens, care vor trebui neapărat să fie alte persoane în afară de cele care au întocmit proiectele, scrie in Legea nr. 177/2015.

În schimb, proiectele tehnice nu vor fi verificate atunci când este vorba de locuințe unifamiliale care au doar parter și de anexe gospodărești ale persoanelor fizice, situate în mediul rural și în satele ce țin de municipii și orașe, precum și construcțiile provizorii ce nu necesită autorizații de construire.

În cazul lucrărilor care vor fi făcute fără ca proiectele tehnice să fie verificate de specialiști atestați, amenzile aplicabile vor fi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.

Lucrările vor fi verificate de către stat prin intermediul personalului Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC).

Sursa: b1tv.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • andrei 09 Feb, 2016 22:34 Prestari servicii dirigentie de santier Constructii Civile Industriale si Agricole : dirigintedesantier@yahoo.com