Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:12 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Info Sud-Est „Cârciumile de pe pasarela din Mamaia nu au curent electric, iar apa reziduală este aruncată cu găleata în mare” (video)

ro

27 May, 2014 22:53 3843 Marime text
Ziarul „Info Sud-Est“ continuă Campania „PLEACĂ!“, o serie de articole de informare care își propune să aducă în atenția publicului realitatea din cea mai veche stațiune maritimă din România: Mamaia. Prin acest serial, Ziarul „Info Sud-Est“ dorește să evidențieze modul în care stațiunea de la malul Mării Negre s-a transformat în ultimii ani. După ce în numerele anterioare am abordat, pe rând, subiecte precum dispariția și degradarea monumentelor istorice din Mamaia, situația jalnică în care se află fostele Galerii de Artă din stațiune și soarta pe care o va avea Teatrul de Vară, care va fi demolat, după spusele unor surse din cadrul Consiliului Județean Constanța, în acest număr ne vom detașa de tot ceea ce înseamnă cultură și istorie și vom aborda un subiect mult mai „la modă“ în prezent, și anume legătura dintre cârciumile și pasarela din Mamaia.

Un proiect bun nu rezistă mult în Constanța

Deși a fost un proiect salutat de foarte mulți constănțeni și apreciat de opinia publică, noua pasarelă din Mamaia nu putea rămâne, pentru mult timp, locul unde te puteai plimba în liniște, admirând marea, fără ca nimeni să te deranjeze. Astfel, odată cu începerea sezonului estival, câteva cârciumi au răsărit pe faimoasa pasarelă de la malul mării. Nu știm când, nu știm cum, și mai important, nu știm cu ajutorul cui, dar cert este că jumătate din spațiul de pe pasarelă, acest proiect făcut special pentru turiști, a fost ocupat de investiții private, implementate haotic și fără logică. Aceleași investiții care sufocă, din ce în ce mai mult, stațiunea Mamaia. Dar cum acesta este un subiect pe care îl vom aborda pe viitor, în cadrul aceleași campanii „PLEACĂ“, propun să ne întoarcem la tema articolului nostru.
Ospătarul binevoitor a enumerat toate neregulile cârciumilor de pe pasarelă

Nu a fost nevoie de foarte multe telefoane sau scrisori trimise pe Legea 544 (pentru că altfel nu poți afla răspunsurile la unele întrebări foarte simple adresate administrației locale) pentru a descoperi felul în care funcționează aceste cârciumi apărute pe pasarelă. O simplă discuție cu unul dintre ospătarii ce servesc la mesele înșirate pe pasarelă a fost de ajuns pentru a face un tablou complet ce ilustrează modul în care investitorii înțeleg să facă turism, și mai ales felul în care au fost eliberate autorizațiile de funcționare ale acestor cârciumi.
Pentru a înțelege mai bine logica construirii acestor noi cârciumi, terase, baruri, sau cum vreți dumneavoastră să le numiți, vom reda în rândurile ce urmează dialogul dintre jurnaliștii Info Sud-Est și unul dintre ospătarii de pe pasarelă, și vom încerca, la final, câteva concluzii, pe care, bineînțeles, nu trebuie să le împărtășiți. Și pentru a simplifica dialogul dintre jurnaliștii „Info Sud-Est“ și ospătarul de pe pasarelă, îi vom numi, de acum încolo, pe cei dintâi – „noi“, iar pe cel din urmă îl vom denumi ospătarul „Marin“.
„Băuturile nu sunt prea reci, nu avem curent“

Prima replică a lui „Marin“ ne-a trăznit în moalele capului: „Băuturile să știți că nu sunt prea reci, vă spun dinainte ca să știți. Nu avem curent“. Acesta a continuat: „Cafeaua o fac la generator. Am zis ca să știți, să nu… Trebuia să tragă, cablurile sunt trase, totul este tras, dar ENEL-ul… ENEL-ul… E a lu Nelu ăsta… (glumește „Marin“, n.red.). Dacă băieții își fac treaba, că le-a dat voie Statul ca să își facă treaba… Dacă stăm așa și ne chinuim că… băgăm și înghețată, băgăm de toate, dar dacă n-ai curent…“.
Și cum sezonul deja a început, ne întrebăm care mai este utilitatea acestor cârciumi, dacă nu poți servi decât băuturi calde și cafea făcută la generator? Generator care, de altfel, stă aruncat la vreo doi metri de ultimile mese, legat de un fir de bar, și scoate un zgomot infernal care nu face altceva decât să alunge turiștii de pe pasarelă. Nu știm câți turiști și-ar dori să audă zgomotul de tractor al generatorului, în loc să asculte sunetul mării.
„Găleata cu apă mai o ducem la mal, mai o aruncăm în mare…“

Am continuat discuția cu ospătarul „Marin“, care a început să se plângă: „Mi-am tras apă deja, dar e problemă și cu apa, că e cu Mediul, cu nenorociri. Avem o găleată care o ținem acolo să curgă în ea. Trebuie să mergem să o ducem la mal. Mai o ducem, mai o vărsăm în mare… Greu, greu…“
Iar la adresa lui „Marin“ nu avem nimic de comentat. Este foarte dificil ca la 40 de grade celsius să parcurgi 400 de metri dus, 400 de metri întors, cu o căldare plină cu apă, prin puzderia de turiști, pentru a vărsa reziduurile la mal. Este mai ușor să o arunci în mare.
Ne punem însă o întrebare: Cum au primit aceste cârciumi aviz de Mediu în condițiile în care nu există utilități prin care să scape de apa reziduală. Și chiar dacă se merge pe încredere și apa aceasta va fi transportată continuu și aruncată la mal, nu va fi puțin cam incomod pentru turistul român, sau străin, să se frece de ospătari încărcați cu găleți, în timp ce ei se plimbă pe pasarelă?
„Marin“ ne-a transmis nota prin viu grai

Răspunsul la întrebarea – „cât face?“ – a fost cât se poate de simplu: „18 lei“, fără ca acest răspuns să fie însoțit de un bon fiscal, sau măcar de o foaie scrisă de mână (chiar dacă nu ar fi avut nici o valoare), așa cum se întâmplă mai peste tot în stațiunea Mamaia.
Însă dacă ne gândim că însuși edilul șef al Constanței a declarat public, pe data de 28 iunie 2013, la o întâlnire cu Liviu Dragnea la Constanța, că „Normal că indicii lor de la București nu arată realitatea din Constanța, pentru că aici sunt mulți bani negri. Dar cu acei bani oamenii trăiesc, se întrețin”, este de înțeles de ce agenții economici continuă să nu fiscalizeze aproape nimic din ceea ce se consumă în stațiunea Mamaia. Bineînțeles, nu putem generaliza, însă fenomenul este cunoscut și a fost dezbătut cu nenumărate ocazii în presa locală și națională.
„Șpagă nu iau, dar trebuie să cunoști pe cineva… Altfel e foarte greu“

Ultimul subiect dezbătut cu ospătarul „Marin“ a fost modul în care ai putea obține autorizațiile de funcționare a unei cârciumi pe pasarelă. Nu vă gândiți că a fost o discuție lungă și amănunțită, fiindcă oamenii sunt circumspecți și mereu în defensivă, mai ales în contextul arestărilor din ultima vreme, însă „Marin“ a făcut un rezumat perfect: „Eee, îți trebuie o aprobare de la Primărie, e nenorocire mare… Dacă nu îți dă ăia, nici o șmecherie n-ai făcut. Trebuie să cunoști pe cineva, că șpagă nu iau, dar trebuie să cunoști pe cineva… ca să te ajute… e greu…“.
Impresii de final

Fără a comenta declarația de final a ospătarului „Marin“, vom adăuga, în cele din urmă, alte câteva aspecte care reliefează lipsa de logică care a stat la baza construirii unor cârciumi pe pasarela din Mamaia.
1. Am fost prezenți în momentul în care se făcea aprovizionarea barului cu băuturi. Pasarela a început să tremure sub un cărucior ruginit plin cu sticle, tras de doi băieți spre frigorificele nefuncționale ale cârciumei. Norocul lor a fost că pasarela era destul de liberă și au reușit să ajungă la bar, dar ne întrebăm ce se va întâmpla atunci când zecile de mii de turiști așteptați în Mamaia vor lua cu asalt pasarela din mare?
2. Nu există nici un WC pe pasarelă (era ultimul lucru care mai lipsea pe această pasarelă lată de 3 metri) și ne întrebăm, din nou, dacă acesta nu este un aspect important atunci când construiești un bar, o terasă, o cârciumă…?
3. În momentul în care pasarela va fi plină de turiști, cum se va circula din moment ce aceste cârciumi ocupă jumătate din lățimea pasarelei? Nu mai abordăm situația în care s-ar întâmpla un accident pe pasarelă și ar trebui ca aceasta să fie evacuată… Ar fi de prisos!
4. Ne întrebăm dacă vor mai apărea cârciumi de acest gen, fiindcă pe lungimea de aprox. 400 de metri a pasarelei încă mai există câteva locuri libere… Sau poate un club…

Sursa: Ziarul Info Sud-Est
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii