Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:01 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fundația Culturală „Memoria” Vă invită la evenimentele lunii noiembrie 2022

ro

09 Nov, 2022 18:43 1373 Marime text

 
  • Fundația Culturală „Memoria” ne rezervă o toamnă plină de roade editoriale!
  • Lansări de carte. Participări la gale. Lansări de filme. Expozitii. Lansări de revistă.

Semnalăm, în primul rând, apariția Revistei Memoria nr. 121 (4/2022)

Apoi „Gala Corneliu Coposu” Ediția a V-a.
10-11 noiembrie 2022

 
Anul acesta, ediția a V-a a Galei Corneliu Coposu se va desfășura la Cluj-Napoca, în perioada 10-11 noiembrie 2022, pentru a marca legătura marelui om politic cu capitala Transilvaniei: absolvent al Facultății de Drept și Științe de Stat din cadrul Universității “Babeș-Bolyai” (1934) și redactor la ziarul “România Nouă”, între 1933-1938.
 
Gala organizată de Fundația Corneliu Coposu la Cluj-Napoca va începe in data de 10.11.2022, la ora 11,00, cu o conferință de presă, urmată de lansarea unui volum de poeme al doamnei Doina Alexandru și a unui album foto dedicat vieții Seniorului, evenimente ce vor avea loc în sala „Ioan Mușlea” de la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”.
La orele 18:30, în Aula „Mihai Șerban” a USAMV, va avea loc o dezbatere despre Seniorul Coposu, model uman și model politic, la care vor participa: Ana Blandiana, Ruxandra Cesereanu, Virgiliu Țârău, precum și alți invitați de prestigiu, într-un dialog cu tinerii și studenții de la Cluj.
 
Pe data de 11.11.2022, la orele 11:00, în ziua în care se împlinesc 27 de ani de la trecerea la cele veșnice a Seniorului Corneliu Coposu, la Catedrala Greco-Catolică „Schimbarea la Față” va avea loc o Sfântă Liturghie Arhierească și un Parastas în memoria lui Corneliu Coposu, prezidată de Preasfinția Sa, Episcop de Cluj-Gherla, Claudiu Pop.
 
În cursul serii, la orele 19:00, în sala Auditorium Maximum din clădirea Colegiului Academic al Universității „Babeș-Bolyai” se va desfășura evenimentul principal al celei de-a V-a ediții a Galei Corneliu Coposu, prezentat de Ion-Andrei Gherasim, președintele executiv al Fundației „Corneliu Coposu”. În cadrul galei vor fi premiați câștigătorii concursului de eseuri – Ediția a VII-a, cu temele Relațiile României cu Rusia țaristă, URSS și Federația Rusă și importanța garanțiilor euro-atlantice și De ce unele democrații reușesc iar altele nu?.
(Juriu: Ana Blandiana, scriitor, președinte al juriului; Doina Alexandru, jurnalist; Dan Pavel, profesor de științe politice; Ioana Boca, istoric; Tudor Călin Zarojanu, scriitor și jurnalist).

 
În cea de-a doua parte a galei, cunoscuții violoniști, Gabriel Croitoru și Simina Croitoru vor susține un concert extraordinar caritabil dedicat memoriei Seniorului Coposu și strângerii de fonduri pentru susținerea proiectului „Versantul Partizanilor din Apuseni“ al cărui principal obiectiv este reconstrucția casei lui Teodor Șușman din Răchițele, distrusă de comuniști, și amenajarea sa ca muzeu al rezistentei anticomuniste din zonă.
La sfârșitul galei, Fundația Corneliu Coposu alături de prietenii și partenerii săi va oferi un cocktail.
 
Organizatori: Fundația Corneliu Coposu, Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, Fundația Hanns Seidel, Fundația Academia Civică, Asociația Cardinal Iuliu Hossu, Clubul Monarhiștilor Clujeni și Via Cluj Tv,
Parteneri în proiect: JTI, Universitatea „Babeș-Bolyai„, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Consiliul Județean Cluj, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga„, Muzeul Ororilor Comunismului din România, Filarmonica de Stat Transilvania, Fundația Culturală Memoria, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Casa Memorială „Iuliu Maniu„ din Bădăcin, Festivalul de Film și Istorie de la Râșnov, Fundația „Doina Cornea“, Editura „Argonaut“.
Parteneri media: TVR Cluj, Profit News, Radio România Cultural, Radio Cluj, Radio Transilvania, Cluj Today.
 
Apoi, pe 17 noiembrie 2022 are loc lansarea volumului Suferința nu se dă la frați. Mărturia Lucreției Jurj despre rezistența anticomunistă din Munții Apuseni (1948-1958) de Cornel Jurju și Cosmin Budeancă va fi lansat joi, 17 noiembrie 2022, ora 18, la Muzeul Național al Țăranului Român (Sala Media, Str. Monetăriei 3).
 
Cartea a apărut la Editura Polirom (ediţia a II-a, revăzută și adăugită), cu sprijinul Clubului Monarhiștilor Clujeni și al Fundaţiei Culturale Memoria și conține o prefaţă de Doru Radosav și o postfaţă de Ruxandra Cesereanu.
Vor lua cuvântul: Ana Blandiana, Doina Jela, Clara Mareș, Cornel Jurju, Cosmin Budeancă.
Moderator: Mihai Gheorghiu.

Iar pe 22 noiembrie 2022, Facultatea de Istorie a Universității din București prin Cercul de Istorie Contemporană Românească, alături de Fundația Culturală Memoria, în parteneriat cu Fundația Academia Civică și Muzeul Ororilor Comunismului în România vă invită să participați la Seara de film și debate „În căutarea inginerului Dragomirescu” care va avea loc pe 22 noiembrie 2022 în cadrul Spațiului Expozițional Permanent al Memorialului Sighet la București din str. Jean Louis Calderon nr. 66
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii