Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:04 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Traseul pistei de biciclisti din Vama s-a modificat

ro

10 Apr, 2009 03:59 1790 Marime text
CAP_2_Nicolae_Iustin_Urdea_primar_LImanu6.jpgTuriştii care vor veni, anul acesta, în Vama Veche pot să se plimbe cu bicicleta de-a lungul coastei ce străjuieşte marea.

Primarul comunei Limanu, Iustin Urdea, ne-a declarat că pista pentru biciclişti ar putea fi gata până la începutul sezonului. Edilul a spus că lucrările ar putea fi puţin întârziate din cauza faptului că în paralel se lucrează şi la canalizare. Investiţia este realizată în proporţie de 70%, după spusele edilului.
Pista pentru biciclişti face parte dintr-un proiect transfrontalier, derulat în parteneriat cu Bulgaria. Conform proiectului cu finanţare europeană, pista pentru biciclişti are o lăţime de doi metri, iar aleea pietonală - de 1,5 metri, benzile fiind despărţite de un scuar cu flori. Valoarea totală a investiţiei de pe teritoriul comunei Limanu este de 500.000 euro, din care 10% reprezintă partea de co-finanţare asigurată de autoritatea locală.
Edilul a precizat că, în momentul de faţă, se pune pământ pe lângă pistă pentru a fi sădite flori. În proiectul iniţial, însă a apărut o modificare. Este vorba despre faptul că pista de biciclişti nu va mai urma faleza, între Vama Veche şi 2 Mai, întrucât malul se surpă. În aceste condiţii, s-a decis traversarea distanţei în paralel cu drumul naţional. Primarul Iustin Urdea ne-a declarat că noua soluţie nu impune costuri suplimentare, întrucât este vorba despre aceeaşi distanţă.

pista_biciclisti_limanu_1.jpg„Reabilitarea falezei din Limanu costa cât patru la un loc"

Se pare că Direcţia Apelor Dobrogea Litoral, administratorul plajelor, a comandat un studiu de fezabilitate pentru reabilitarea falezei respective, însă soluţia de reabilitare identificată în urma măsurătorilor este extrem de costisitoare, ajungând la 500 milioane euro. Potrivit primarului Iustin Urdea, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a dat ca temă proiectantului găsirea unei soluţii bune şi ieftine, de 60 - 70 milioane euro. Potrivit edilului din Limanu, soluţia iniţială prevedea execuţia unui dig submers între 2 Mai şi Vama Veche, prelungit până la graniţa cu Bulgaria.
Purtătorul de cuvânt al DADL, Cătălin Anton, ne-a confirmat că i s-a cerut proiectantului o altă soluţie tehnică, care va fi gata în maximum o lună şi jumătate, după care se va solicita finanţarea pentru reabilitarea falezei din comuna Limanu. „Într-adevăr, soluţia iniţială era destul de scumpă. Costa cât reabilitarea a patru faleze la un loc şi de aceea am cerut o soluţie mai ieftină, pe care proiectantul o va identifica pe cheltuiala lui", a precizat Cătălin Anton.
Plaja din comuna Limanu a fost întreţinută pe perioada sezonului estival de către DADL, primărie şi ong-ul „Salvaţi Vama Veche!", care au încheiat un protocol în acest sens. În momentul de faţă, acest parteneriat trebuie rediscutat, după cum a precizat reprezentantul DADL. Autorităţile spun că, la începutul sezonului, plaja din Vama Veche va fi gata să-şi primească turiştii, lucrările de pregătire fiind finalizate deja în proporţie de 90%.            
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii