Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:21 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect nefinalizat Din cauza unei proprietăţi, bulgarii nu au reuşit să asfalteze drumul transfrontalier Krushari până la graniţa cu Dobromir!

ro

29 Aug, 2013 00:00 2556 Marime text
Deşi autorităţile române au anunţat la începutul lunii iunie că au finalizat reabilitarea şi modernizarea a 15,82 kilometri de drum aferenţi tronsonului transfrontalier Dobromir-Krushari, partea bulgară nu a ajuns cu lucrările până la graniţă. Motivaţia? „Ce a ţinut de proiectul de finanţare s-a finalizat. Însă a mai rămas de reabilitat o porţiune de drum, de câteva sute de metri, care nu a fost prevăzută în proiectul cu fonduri europene. Când s-a scris proiectul, în cazul unui teren de câteva sute de metri nu s-a ştiut cine este proprietarul - ori societatea de drum naţional din Bulgaria, ori Primăria Krushari. La această dată, problema a fost rezolvată şi, din câte am înţeles, lucrarea de reabilitare a acestui tronson este în atribuire, iar cele câteva sute de metri până la graniţă se vor asfalta până la sfârşitul anului”, ne-a explicat, ieri, Bogdan Banu, consultant în cadrul Top Management ING. Bogdan Banu a mai menţionat că partea bulgară va suporta costurile acestei investiţii. 

Socotelile nu sunt încheiate nici de partea română

Autorităţile române sunt datoare să amenajeze un punct de trecere a frontierei, altfel drumul transfrontalier nu va putea fi tranzitat. Primarul comunei Dobromir, Eugen Iliescu, a precizat că a fost deja iniţiată licitaţia publică pentru crearea punctului vamal şi că banii pentru obiectiv sunt asiguraţi de Consiliul Judeţean Constanţa. Şeful autorităţii locale a explicat că Uniunea Europeană nu a prevăzut în proiect construirea unui punct vamal, întrucât se presupunea că la momentul finalizării proiectului România ar fi intrat în Schengen şi, ca atare, ar fi fost inutilă o astfel de investiţie. Dat fiind că posibilitatea aderării la Schengen încă există, construcţia de la graniţa cu bulgarii va fi una provizorie. „Punctul vamal va fi unul tranzitoriu, de sezon. Vor fi amenajate containere, care ulterior vor putea fi valorificate în alt scop”, a explicat primarul comunei Dobromir. 
Pentru amenajarea punctului de frontieră este estimată suma de 806.037 lei. Agenţii economici interesaţi de această lucrare pot depune oferte până pe data de 11 septembrie, ora 10.00, licitaţia urmând să se desfăşoare în aceeaşi zi, la ora 11.00.

Investiţie de peste 6 milioane de euro

Amintim că proiectul Dobromir - Krushari Crossborder Road a fost implementat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria 2007 - 2013. Cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, acest proiect a ajuns la o valoare totală de 6.129.383,30 euro, din care 3.106.905 a reprezentat partea comunei Dobromir, iar 3.022.478,30 euro cea a partenerului bulgar.
Proiectul ai cărui parteneri au fost Consiliul Local Dobromir, Agenţia de Infrastructură Rutieră din Sofia şi Consiliul Judeţean Constanţa a prevăzut reabilitarea şi modernizarea a 15,82 kilometri de drum „în vederea îmbunătăţirii acestului la infrastructura de transport în zona transfrontalieră” şi „facilitarea mobilităţii bunurilor şi persoanelor”, precum şi „punerea în valoare a obiectivelor turistice din zona de graniţă, cu efecte benefice în dezvoltarea economico-socială a comunităţilor”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii