Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:44 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O noua incercare pentru electrificarea cartierelor aflate in bezna

ro

12 Mar, 2010 04:48 2156 Marime text
electrificare_mereni.jpgDupă ce „Electrificarea 2007 - 2009" s-a soldat cu eşec, Guvernul a lansat un nou program prin care îşi propune ca în România să nu mai existe gospodărie fără curent electric.

Executivul a aprobat săptămâna aceasta, printr-un memorandum, finalizarea procesului de electrificare a tuturor gospodăriilor ce sunt încă neracordate la reţeaua de energie electrică. Întregul demers ar trebui finalizat până în 2012, iar valoarea investiţiei este de aproximativ 225 de milioane de euro, după cum a precizat premierul Emil Boc. Primul ministru a mandatat Ministerul Economiei ca în perioada 2010 - 2012, prin investiţii proprii ale ministerului, ale Electrica în special, să finalizeze electrificarea celor aproximativ 100.000 de gospodării neelectrificate existente în momentul de faţă în România. „În 2010 avem, încă, 97 de localităţi care nu sunt electrificate şi mai avem în jur de 2.000 de cătune izolate cu gospodării neelectrificate", a anuntat Boc. La rândul său, ministrul Economiei Adriean Videanuafirma la începutul lunii ianuarie, că îşi propune ca până în 2012, întreaga ţară să fie electrificată.

Zonele fără curent din judeţul Constanţa

De precizat, că în judeţul Constanţa sunt mai multe zone ale unor localităţi aflate în această situaţie. În 2009, Consiliul Judeţean a aprobat o listă de investiţii pentru care urma să fie solicitată finanţare în cadrul Programului „Electrificare 2007 - 2009", faza a doua. Localităţile incluse pe această listă au fost Cernavodă, Mereni, Agigea şi Hârşova. Primarii acestor localităţi sperau, la momentul respectiv, că se va rezolva ceva. Nu s-a rezolvat nimic. Concret, în baza programului de electrificare se urmărea alimentarea cu energie electrică a cartierului Chirescu din Cernavodă, a unui cartier de locuinţe din Mereni, a terenurilor lotizate situate pe strada Aurel Vlaicu, din Agigea şi a locuinţelor pentru tineret din Hârşova. Cartierul Chirescu avea 66 de gospodării nebranşate, suma necesară fiind de 597.782 lei. Prin electrificarea cartierului nou de locuinţe din Mereni (zona A), se intenţiona scoaterea din beznă a nu mai puţin de 250 de gospodării, în această zonă locuind 360 de persoane. În Agigea, era vorba, anul trecut, de electrificarea a 29 de locuinţe în care locuiesc, în total, 70 de persoane. Şi la Hârşova era nevoie de curent electric pentru 250 de locuinţe pentru tineret (760 de locuitori). O altă localitate aflată în această situaţie, dar neinclusă în lista trimisă de către CJC la MAI, prin care se derula programul, este şi Albeşti. Această comună are în jur de 60 de gospodării fără curent electric. Prin urmare, programul anunţat de Guvern ar avea un mare succes la Constanţa dacă ar fi dus la îndeplinire.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii