Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:06 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Latifundiar PSD-ist, în comună PDL-istă Dealurile cu viţă-de-vie de la Horia ale vicepreşedintelui CJC, Cristian Darie (galerie foto + documente)

ro

19 Aug, 2011 00:48 5948 Marime text
deschidere_sate.jpgLa marginea comunei Horia, la capătul unui drum plin de buruieni¸ de gropi, dar şi de mlaştini pe mijlocul său, vicele de la Consiliul Judeţean Constanţa, Cristian Darie, deţine câmpuri de viţă-de-vie, cultură nouă. Hectare întregi care, în câţiva ani, vor da rod excelent au fost plantate pe un teren pe care vicepreşedintele CJC îl are cumpărat prin licitaţie publică, din 2007, şi care apare în declaraţia sa de avere printre cele peste zece terenuri pe care le deţine în judeţ

Vicepreşedintele CJC, Cristian Darie, a refuzat să vorbească despre acest subiect, o afacere pe termen lung, care, în câţiva ani va deveni una foarte prosperă.

Oamenii care au case pe traseul care leagă proprietatea privată a vicepreşedintelui CJC cu drumul principal al localităţii sunt foarte nemulţumiţi de modul cum arată strada lor, dacă se poate numi aşa acest drum. Maşinile de mare tonaj care au transportat material pentru moşia de vie a lui Darie au distrus strada, şi aşa nepietruită şi inundată la fiecare ploaie mai mare, când toată apa care curge de pe uliţe se strânge la mijlocul acestui drum.

Darie are deja firmă cu obiect „fabricarea vinurilor din struguri"

Darie_vie_1.jpgPotrivit ultimei declaraţii de avere ale acestuia, postate pe site-ul Consiliului Judeţean Constanţa, în dreptul terenului pe care-l deţine la Horia, Cristian Darie scrie că acesta are o suprafaţă de 26,24 hectare aşa cum arată actele, însă potrivit măsurătorilor actualizate, sunt fix 26 de hectare. Cultura de vie a vicelui se întinde exact pe toată această suprafaţă de teren, aşa cum ne-au spus localnicii din zonă. Despre intenţia vicelui CJC de a face negoţ cu producţia de vin ce va rezulta imediat după ce cultura va da rod bun, ştim de acum câteva luni când, în Monitorul Oficial al României din luna mai a acestui an, Darie schimba obiectul de activitate al uneia dintre firmele sale, SC PC Dual Logistics SRL din „telecomunicaţii" în „fabricarea vinurilor din struguri", tocmai în ideea valorificării producţiei, cum ne-a declarat apoi. Aşa cum arată datele din Monitorul Oficial al României, partea a IV-a, nr. 1827/23.V.2011, vechiul obiect principal de activitate devine secundar. Contactat telefonic atunci, Darie ne spunea că nu are nimic în plan în ceea ce priveşte desfăşurarea vreunei activităţi care să aibă ca obiect vreunul dintre punctele cu care a fost completată activitatea firmei, însă nu este exclus ca, în perioada următoare, să se întâmple acest lucru. La faţa locului însă culturile creşteau iar planurile vicepreşedintelui CJC erau pe calea cea bună. „Nu intenţionez deocamdată să fac nimic, nu am niciun plan, doar am avut discuţii cu un prieten din Elveţia care m-a sfătuit să-mi fac o firmă de acest gen (n.r. cu profil de fabricare a vinurilor)", spunea atunci Darie.

„Proprietate privată - Accesul interzis"

După cum spuneam la faţa locului, avuţia de la Horia, făcută într-o comună condusă de primar pedelist, se întinde pe zeci de hectare şi este în continuă extindere. Ce-i drept, cultura acestuia este foarte bine îngrijită comparativ cu cele de pe câmpurile comunei Horia. Toată suprafaţa este împrejmuită de un gard din sârmă rezistent, astfel încât nimeni să nu poată pătrunde, iar la intrare stă scris, cu litere de-o şchioapă, „Proprietate Privată Accesul Interzis". La o simplă privire în perimetrul împrejmuit se poate observa faptul că se muncea de zor la realizarea unor construcţii care, am aflat că ar fi nişte spaţii unde urmează să fie depozitate utilajele de lucru care urmează a fi folosite pentru a lucra viţa de vie. De asemenea, la intrarea pe spaţiul privat al culturii de vie a fost ridicată o construcţie pe care a fost montat un rezervor de apă, lângă care se află câteva construcţii în curs de finalizare.

De altfel, pentru construcţiile care se ridică pe pământurile din Horia, familia Darie a cerut aviz de la Agenţia pentru Protecţia Mediului chiar înainte ca în Monitorul Oficial al României să apară schimbarea obiectului principal de activitate al societăţii SC PC Dual Logistics SRL. Decizia de încadrare nr. 3830 a proiectului privind realizarea de lucrări de construire alimentare cu apă pentru irigat plantaţie viticolă şi nevoi gospodăreşti (puţ forat, cabină puţ, rezervor apă, construcţie pentru staţie hidrofor şi instalaţie electrică, racord electric şi împrejmuire teren) a fost dată în data de 19 aprilie 2011. Potrivit deciziei de încadrare, toate aceste lucrări nu se supun evaluării impactului asupra mediului, cu alte cuvinte nu este nevoie de aviz de mediu pentru începerea lor. Aşa cum se arată în decizie, forajul pentru puţ s-a făcut la 20 - 30 de metri adâncime, construcţia supraterană va avea doar parter şi va fi folosită pentru staţia hidrofor.

Drumul de exploatare, propus spre finanţare, trece direct prin faţa podgoriei

Primarul PDL din Horia, Vasilica Matei, spune că nu are nicio legătură cu investiţia pe care Darie o are în comuna pe care el o conduce, terenul fiind cumpărat de Darie în mandatul fostului edil. „Eu m-am întâlnit cu Darie doar de două ori, dar nu pentru treburi legate de acest teren, în locuri publice", spune primăriţa. Mai mult, se pare că drumul pe care locuitorii comunei l-au reclamat că ar fi fost stricat de utilajele folosite la podgoria lui Darie, este propus pentru reabilitare, fiind singurul drum care duce direct în drumul central al comunei: „Drumul inundabil este propus spre reabilitare şi face parte dintr-un proiect mai mare de amenajare a unui drum de exploatare care va avea 12 km şi care face parte din programul «Reabilitare şi modernizare 10.000 km drumuri de interes judeţean şi drumuri de interes local», implementat de MDRT. Nu a fost ales acel drum să fie reabilitat doar pentru că trece prin faţa podgoriei domnului Darie", a mai adăugat primăriţa, precizând că acest drum de exploatare taie câmpurile şi ajunge aproape de Mioriţa, spre DN 2A.

Contactat telefonic, vicele Darie a refuzat să vorbească pe această temă, precizând că nu este un subiect despre care să vorbească. Firma al cărei unic asociat este Cristian Darie şi care are ca obiect de activitate „Fabricarea vinurilor din struguri" a fost înregistrată la Registrul Comerţului în aprilie 2006, şi are peste o sută de obiecte secundare de activitate. Darie are procent de beneficii şi pierderi de 100% din această afacere. Administratorul firmei este Elisabeta Magdalena Andrei, numită pe această funcţie în februarie 2008, pe o perioadă nedeterminată. Potrivit Recom şi www.vrăjitorul.eu, Elisabeta Magdalena Andrei mai este acţionară în SC Sonic Prod Ser SRL, SC Rise Games SRL, SC Asus Service SRL, SC Reprut Reparaţii Rutiere SRL şi administrator în Sonic Prod Ser SRL şi SC Reprut Reparaţii Rutiere S.R.L. De asemenea, a mai fost acţionar şi în SC Atebu Trading SRL, până în luna septembrie 2008, conform Monitorului Oficial nr. 0406/2009.

Ataşat, în ediţia online, puteţi vizualiza integral decizia de încadrare, declaraţia de avere a vicelui CJC, dar şi datele firmei.

 

 

 

Mai puteţi citi în ZIUA satelor:

claudia_candet.jpgEditorial: La ce-i bună longevitatea la primărie? 

Recent, a fost dat publicităţii un clasament al celor mai longevivi primari de oraşe din ţară, luând în comparaţie durata mandatelor lor cu realizările pe care le-au făcut în localitatea pe care o conduc. 

 

 

 

 

 

saraiu_investitii_vasile_bajan.jpgCu încã un efort, se va asigura independenþa energeticã a comunei: Primãria Saraiu dã în folosinþã cele douã eoliene (galerie foto)

Zilele acestea, cele douã eoliene pe care Primãria Saraiu le deţine împreunã cu firma francezã SC Eolian Invest SRL, de 5 Kw şi cea de 1,6 Kw, vor fi racordate la sistemul de energie electricã al comunei.

Rasova_primar_Mihalache.jpgAl treilea pe listă, la judeţ: Primarul din Rasova, incompatibil? (documente)

Neamţu Mihalache, primar al comunei Rasova, apare, potrivit datelor Registrului Comerţului ca asociat şi administrator/preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Ovidunărea Cooperativă Agricolă SRL,

Cogealac_Cogealac_primaria.jpgMiliarde de la primarul Hristu, pentru o nouã faţã a comunei Cogealac

Pentru amenajarea drumurilor, podeţelor, a trotuarelor şi a spaţiilor verzi din comunã, Primãria din Cogealac scoate din buzunar nici mai mult, nici mai puţin decât 13 milioane de lei noi¸ ceea ce înseamnã 130 de miliarde de lei vechi.

Un fel de Siliştea 2: Drumurile comunei Horia, canale de irigaţii improvizate (galerie foto)

Localitatea Nicolae Bălcescu, pavată pe toată lungimea (galerie foto)


Oltina cumpără buldoexcavator cu banii din subvenţia de la APIA şi face gard la primărie şi la şcoală

Echipa de fotbal a comunei Nicolae Bălcescu, rezultate din ce în ce mai bune

S-a dat oficial în exploatare cariera de granit de la Saraiu


Debut cu foc de tabără: Festivalul Naţional pentru copii „Farmecul Muzicii", în week-end, la Lumina

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii