Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:58 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Baneasa, iluminatul public ar putea fi asigurat din energie verde

ro

14 May, 2010 04:21 1670 Marime text
baneasa_gelu_iordache_primar___.jpgAutoritatea locală din Băneasa a găsit o modalitate de a obţine energie verde.

Primarul Gelu Iordache ne-a declarat că luna trecută a depus spre finanţare, la Ministerul Economiei, un proiect privind construirea unei staţii de generare de curent electric, pe bază de biogaz.

Proiectul include mai multe soluţii de producere a energiei regenerabile. Astfel, în afară de staţia de biogaz, autoritatea locală intenţionează să realizeze şi o instalaţie de iluminat public cu panouri solare. Proiectul face parte din operaţiunea „Sprijinirea investiţiilor în modernizarea şi realizarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice şi termice, prin valorificarea resurselor energetice regenerabile: a biomasei, a resurselor hidroenergetice (în unităţi cu putere instalată mai mică sau egală cu 10MW), solare, eoliene, a biocombustibilului, a resurselor geotermale şi a altor resurse regenerabile de energie" din Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice".

La Ministerul Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri s-au primit, până în prezent, 419 proiecte de investiţii în energie regenerabilă, cu o valoare totală de 14,2 miliarde de lei (aproximativ 3,4 miliarde de euro), bugetul disponibil fiind de doar 420 milioane lei. Proiectele au putut fi depuse în intervalul 4 ianuarie - 30 aprilie. Perioada maximă de implementare a unui proiect este de trei ani, iar valoarea finanţării nerambursabile pentru un proiect este de maxim 20 milioane lei.

baneasa.jpgUn drum agricol, de modernizat

Primarul Gelu Iordache va depune, în perioada următoare, un alt proiect cu finanţare europeană. Potrivit edilului, în momentul de faţă se lucrează la studiul de fezabilitate pentru modernizarea unui drum aferent unor exploataţii agricole. Acest drum face legătura între teritoriul oraşului Băneasa şi cel al comunei Dobromir şi are o lungime de 8 km. Proiectul va fi depus spre finanţare în cadrul Măsurii 121 „Modernizarea exploataţilor agricole", care se încadrează în Axa I -„Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic".Printre obiectivele acestei măsuri se numără introducerea şi dezvoltarea de tehnologii şi procedee noi, diversificarea producţiei,producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile, adaptarea exploataţiilor la standardele comunitare, sprjinirea membrilor grupurilor de producători etc. Fondurile totale alocate Măsurii 121 sunt de 991.827.895 euro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii