Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:09 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii Scolii de Arte si Meserii Corbu, interesati de cultura japoneza

ro

14 Feb, 2009 03:18 6237 Marime text
teatru_japonez.jpgElevii şi colectivul didactic de la Şcoala de Arte şi Meserii din Corbu de Jos sunt preocupaţi de cultura japoneză.

Instituţia de învăţământ are în derulare o activitate educativă, cu tema „Cultură japoneză pe meleaguri româneşti". Acţiunea se derulează în parteneriat cu Societatea de Haiku Constanţa.
teatru_japonez_2.jpgActivitatea a fost lansată la sfârşitul lunii trecute, mai exact pe 29 ianuarie. Evenimentul se înscrie în programul Parteneriatului Internaţional „Interculturalitate România - Japonia: 50 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice româno-japoneze", încheiat între Societatea de Haiku din Constanţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Uniunea Scriitorilor din România, filiala Dobrogea, Direcţia Judeţeană de Cultură Constanţa şi unităţi şcolare din învăţământul preuniversitar constănţean. Activitatea s-a derulat în mai multe etape. Proiectul a fost prezentat de către Laura Văceanu, coordonator, după care elevii şcolii au făcut o prezentare istorico-geografică despre aspecte din cultura, civilizaţia şi arta niponă. A urmat o defilare de costume - kimono şi o secvenţă demonstrativă de karate. A urmat o prezentare a speciilor literare nipone, a unor haijini români şi a influenţei Haiku în opera lirică a unor scriitori români consacraţi. Prezentarea a fost susţinută de către coordonatorul activităţii, profesorul Daniela Varvara. Din activitate nu a lipsit ceremonia ceaiului. A fost explicată atât semnificaţia, cât şi ritualul de servire, după care a avut loc o prezentare de carte de către poeta Ana Ruse. A urmat un recital de lirică niponă şi românească din opera poetului Radu Patrichi, susţinut de către elevii şcolii.
De precizat că Societatea de Haiku Constanţa a fost înfiinţată în anul 1992, sub conducerea poetului Ion Codrescu. Tot Ion Codrescu a înfiinţat revista Albatros, despre care criticii au spus că se situa peste nivelul revistelor europene de haiku, din punct de vedere al prezentării.
Proiectul demarat de Şcoala de Arte şi Meserii din Corbu se va finaliza pe 31 decembrie, anul acesta. Scopul activităţii constă în iniţierea unui program de orientare a aptitudinilor literar-artistice şi promovarea lui în rândul elevilor şcolii. 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii