Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:37 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Primari cu bagajele făcute

ro

18 Mar, 2011 01:32 3355 Marime text
Manuela-Moldoveanu-1_oct.jpgPartidele sunt cu ochii pe primari. Unele formaţiuni vor doar să-şi păstreze fiefurile câştigate la alegerile trecute, iar altele să pună piciorul pe teritorii noi.

Mai este un an până la campania pentru locale şi tatonările au început deja. Este momentul negocierilor, în care partidele se bat pentru atragerea unor edili care să le reprezinte la următoarea confruntare electorală. Sunt luaţi în calcul, desigur, doar primarii valoroşi, cu şanse reale să-şi continue mandatul, cei în mandatul cărora se vede ceva, nu cei care au stat şi s-au bătut de muscă aşteptând lună de lună doar să semneze statul ca să-şi ia salariul. Desigur, principalele partide implicate în negocieri cu primarii sunt cele care au de oferit. PDL negociază ofertându-i pe edili cu fonduri de la Guvern pentru diferite investiţii, iar PSD - fluturând susţinere financiară de la Consiliul Judeţean pentru diverse proiecte. Va mai dura însă până ce calculele vor fi făcute, pentru că există mulţi primari nemulţumiţi atât de modul în care Guvernul răsplăteşte comunităţile locale, cât şi de „ajutorul" din partea Consiliului Judeţean, în multe cazuri inexistent. Există şi primari PDL nemulţumiţi de modul în care Guvernul pedelist înţelege să-i sprijine, cât şi primari PSD nemulţumiţi de atitudinea şefului CJC, pesedistul Nicuşor Constantinescu, despre care susţin că nu i-a sprijinit cu mare lucru, deşi în campania anterioară promitea multe. Miza o reprezintă chiar aceşti primari nemulţumiţi, care fac parte din segmentul „nehotărâţi", şi care, în final vor avea un cuvânt greu de spus în alegeri. Aceşti edili urmăresc şi să-şi păstreze funcţia, dar şi să atragă cât mai multe fonduri în negocierile pe care le duc ba cu partidul de guvernământ, ba cu pesediştii. Cu alte cuvinte, mingea este în terenul primarilor curtaţi. Cei necurtaţi au, de asemenea, aceeaşi libertate de a alege în care barcă vor rămâne, însă aceştia au disponibilitate redusă de a migra dintr-o barcă în alta dacă nu li s-a oferit nimic. Gurile rele spun că şi printre cei mai pesedişti edili se numără unii care au deja bagajele făcute pentru PDL, cum şi printre cei mai pedelişti se numără primari cu tragere de inimă către PSD. Există însă şi cazuri speciale, în care primari PSD reuşesc să obţină fonduri importante pentru comunitate, neavând nici cea mai mică intenţie de a pleca spre PDL. Sunt primari cu „pile" prin aparatul guvernamental, pile pedeliste sau chiar pesediste, neclintite din funcţii de schimbarea guvernării. Urmărind alocările de fonduri din hotărârile de guvern către primării, cât şi hotărârile CJC de repartizare a banilor, ne putem face o mică idee despre cine cui face curte. Dar nu putem şti cu exactitate. Încă se negociază.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • John Wayne 23 Mar, 2011 05:26 CU PARERE DE RAU DAR NU SE VOR POATE FACE FRATIE FRATERNITATE INTRE ORASUL CONSTANTA SI ORASUL ANCHORAGE ALASKA PINA NU SE VA STABILI HOTARIRILE DE PARCHET CU SENIOR MAZARE F GRAV A LOVIT IN DEMNITATEA ROMANILOR SI A CONSTANTENILOR AM INCERCAT DAR PACAT.................