Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:16 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum a împărţit Consiliul Judeţean banii în mandatul 2008-2012 Drumurile, sportul, spectacolele şi festivalurile conduc în top

ro

05 Oct, 2012 01:17 2128 Marime text
DESCHIDERE_sediu_CJC_1.jpgTimp de patru ani, în mandatul 2008-2012, bugetul judeţului Constanţa a fost investit cu precădere în Infrastructură Drumuri. Să ne amintim că zilele trecute, la nivel naţional, a ieşit la iveală că reprezentanţii conducerii Companiei de Drumuri au pus „şpagă" într-un contract pentru drumuri un autoturism în valoare de 30.000 de euro şi asigurarea instruirii personalului, în valoare de 40.000 de euro. Aşadar, să fie oare întâmplător că cei mai mulţi bani ai judeţului s-au dus către infrastructura rutieră, în condiţiile în care de lucrările de drumuri se ocupă cu precădere Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri, instituţie subordonată Consiliului Judeţean? Făcând abstracţie de acest subiect, cu siguranţă o întrebare firească ce stă pe buzele tuturor constănţenilor, şi nu numai, este dacă drumurile din judeţul Constanţa arată pe măsura sumelor cu multe zerouri investiţi în reabilitarea lor. Să nu uităm, în acest sens, de drumul judeţean Pecineaga - 23 August, a cărui imagine a făcut înconjurul ţării cu aproximativ două luni în urmă, subiectul fiind prezentat atât în paginile cotidianului ZIUA de Constanţa, cât şi pe Realitatea TV, la rubrica Martor Ocular. Modernizarea acestui drum judeţean, DJ 392 Pecineaga - 23 August, a costat Consiliul Judeţean 3.995.000 lei, iar la câteva luni de la lucrări, pe o distanţă semnificativă, tronsonul arăta ca după război, pe porţiuni imense asfaltul fiind umflat şi crăpat, iar banii investiţi fiind astfel irosiţi.

Educaţia, pe locul V

Dacă drumurile judeţene, meritat sau nu, se află pe locul întâi la capitolul alocări de fonduri, a doua poziţie aparţine Sănătăţii. Şi cu toate că sistemul sanitar este de zeci de ori mai important decât drumurile, acesta a primit timp de patru ani de aproape trei ori mai puţini bani. Locul trei, când vine vorba de împărţirea banilor judeţeni, nu aparţine Învăţământului - care reprezintă o prioritate naţională doar pe hârtie -, ci sportului constănţean, una dintre răsfăţate fiind chiar Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean, care s-a ales cu sume frumoase şi cu multe zerouri în perioada 2009-2012. Învăţământul nu a prins nici măcar locul patru, căci pe acesta l-a câştigat Cultura, pentru organizarea diferitelor evenimente şi festivaluri. În sfârşit, ajungem şi la Educaţie, care se află pe locul cinci şi care a primit de aproape 9 ori mai puţini bani decât drumurile - domeniul cu cele mai multe fonduri alocate de Consiliul Judeţean în perioada 2008-2012. Locul şase aparţine domeniului Infrastructură Apă-Canal, iar locul şapte este ocupat de Social, sau mai precis Asistenţă Socială. În schimb, Turismul - activitatea care ne defineşte judeţul, a primit bani de la bugetul judeţean cât pentru a ocupa poziţia a opta în clasamentul banilor alocaţi de CJC pe domenii de activitate în legislatura 2008-2012. Agricultura este Cenuşăreasa alocărilor, ocupând locul nouă în acest top. Mediul se află pe locul zece, primind (atenţie!) de zeci de ori mai puţini bani decât drumurile. Cultele, adică tot ceea ce înseamnă sprijinirea bisericilor, se află pe poziţia a unsprezecea, cu o sumă infimă. Facem precizarea că topul prezintă maniera în care au fost împărţiţi banii bugetului judeţean, acesta fiind constituit pe baza datelor prezentate pe site-ul Consiliului Judeţean la capitolul Bilanţ mandat 2008-2012, luându-se în calcul strict alocările bugetare, nu şi fondurile europene atrase de CJC pe fiecare domeniu în parte sau banii primiţi de la Guvernul României sau al altor ţări pentru dezvoltarea diferitelor programe.

Cifrele vorbesc de la sine

Bilanţul mandatului 2008-2012 al Consiliului Judeţean Constanţa în privinţa alocării de bani de la buget pe domenii de activitate se prezintă în cifre aproximative în felul următor: Infrastructură drumuri - 339.760.733 de lei, Sănătate - 134.203.735 de lei, Sport - 53.816.239 de lei, Cultură - 50.848.352 de lei, Educaţie - 38.058.849 de lei, Infrastructură Apă-Canal - 16.781.922 de lei, Social - 10.140.150 de lei, Turism - 7.627.500 de lei, Agricultură - 6.983.046 de lei, Mediu - 1.340.000 de lei, Culte - 382.000 de lei.

10.675.000 de lei pentru Fundaţia Sportului Constănţean!

În cazul activităţii sportive este de menţionat că Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean a primit în perioada 2009-2012 de la Consiliul Judeţean Constanta 10.675.000 de lei. Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Constanţa, banii au fost acordaţi „pentru organizarea de cursuri pentru antrenori şi manageri de cluburi pentru înfiinţarea şi susţinerea echipelor proprii, organizarea de competiţii sportive, organizarea de acţiuni proprii de formare a tinerilor, pregătirea în vederea participării la competiţiile interne/internaţionale, formarea loturilor naţionale de orientare sportivă (şi de rezervă) şi pregătirea acestora pentru participarea în competiţiile internaţionale oficiale, modernizări săli de sport, sprijinirea echipelor etalon ale judeţului". Potrivit Indexului persoanelor juridice fără scop patrimonial - fundaţii, Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean a fost înfiinţată în anul 2009 de Cristian Zgabercea, Marius Puşcaşi, Gheorghe Slabu, Elena Frâncu şi Carmen-Florentina Vasile. Cristian Zgabercea a fost şeful Direcţiei de Cultură din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi este finul preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu. Marius Puşcaşi este cel care se ocupă de administrarea hotelului Flora, fiind inculpat în dosarul retrocedărilor din Constanţa alături de preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, şi de primarul Radu Mazăre.

Mai puteti citi:

Editorial
Guvernul USL şi gogoşile electorale


Şcoală nouă la Tortoman

Vezi câţi bani a alocat Primăria pentru şcoala din Mircea Vodă

La propunerea Ancuţei Belu
Consilierii locali decid acordarea de pachete cu alimente


Încep lucrările la grădiniţa din Crucea

Cui a dat Domeniul Public şi Privat lucrări de peste patru milioane de lei?


„Nu există noapte fără furturi"
Niculae Horneţ vrea să înfiinţeze poliţie locală la Cuza Vodă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii