Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:16 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu implicarea primarului Niculae Dragomir Uniunea Europeană a aprobat pentru Ostrov peste 2.000.000 de euro

ro

29 Jun, 2012 02:03 2788 Marime text
ostrov1.jpgNiculae Dragomir, primar al localităţii Ostrov, a obţinut cel de-al treilea mandat cu 66,51% din voturile alegătorilor prezenţi la alegerile din data de 10 iunie. Pentru toţi localnicii, şeful autorităţii locale se implică la această dată pentru a finaliza proiectul privind construirea reţelei de canalizare, a grădiniţei şi a muzeului din Ostrov. Reabilitarea liceului din localitate reprezintă un alt obiectiv de primă urgenţă.

Prin Măsura 322, cu fonduri de la Uniunea Europeană, în urmă cu doi ani au început lucrările la reţeaua de canalizare şi la grădiniţa din Ostrov. La această dată, ambele proiecte sunt finalizate în proporţie de 80%. La grădiniţa au mai rămas de montat instalaţia sanitară şi gardul exterior. După ce vor fi terminate aceste două lucrări, singura preocupare a primarului Niculae Dragomir va fi să asigure dotarea unităţii preşcolare cu mobilierul corespunzător. Grădiniţa construită la standarde europene este prevăzută cu şase săli de clasă şi are o capacitate de 130 de locuri. Cum menţionam anterior, reţeaua de canalizare, construită pe o suprafaţă de 7 kilometri, este finalizată în proporţie de aproape 90%. În schimb, amenajarea staţiei de epurare va mai dura ceva timp, a precizat primarul.

După finalizarea construcţiei grădiniţei va urma un proiect de suflet al primarului. În actualul sediu al grădiniţei, pe care copiii îl vor părăsi după terminarea noii unităţi preşcolare, va fi amenajat, tot prin Măsura 322, un muzeu al satului. Cu fonduri europene, muzeul va fi dotat cu mobilier nou, mese, scaune, laviţe, vitrine de sticlă. Profesorii de la şcoală şi sătenii îşi vor aduce contribuţia prin procurarea şi donarea de obiecte de cult, costume populare, instrumente muzicale, obiecte de uz casnic şi de decor. „Ideea amenajării unui muzeu nu a fost întâmplătoare. Toate şcolile din comună încropiseră în sălile de curs mici muzee cu diferite obiecte de cult. Am decis să reunim toate vestigiile şi să le punem la un loc prin înfiinţarea unui muzeu al satului", a explicat primarul Niculae Dragomir. Pentru cele trei proiecte privind construcţia reţelei de apă, a grădiniţei şi a muzeului, şeful autorităţii locale a primit, prin Măsura 322, 2.500.000 de euro. Accesarea acestor fonduri europene a presupus o muncă de trei ani de zile. Proiectul a fost depus în anul 2008 şi respins ca eligibil, dar nefinanţabil. Primarul a riscat şi a hotărât să retragă proiectul pentru a-l reface. Şeful autorităţii locale a decis să adauge proiectului şi latura socială, prin construcţia unei grădiniţe, dar şi componenta culturală, prin amenajarea unui muzeu. Refacerea proiectului s-a dovedit a fi un succes. Motivul? În anul 2010 proiectul a fost declarat şi eligibil şi finanţabil. În perioada 2010 - 2012 au urmat derularea procedurilor de achiziţie şi implementarea efectivă a proiectului, a cărui realizare se află în prezent pe ultima sută de metri.

Liceul din Ostrov a intrat în reabilitare

Un alt proiect important pentru localitate prevede reabilitarea liceului din Ostrov cu bani de la Banca Mondială, prin Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Primarul Niculae Dragomir a explicat că proiectul a fost depus în anul 2006, însă lucrările de reabilitare a liceului au demarat de curând şi se vor derula pe o perioadă de maxim un an de zile. În urma unor discuţii purtate cu constructorul, şeful autorităţii locale nădăjduieşte că reabilitarea liceului va fi gata până în toamnă, mai precis până la începerea viitorului an şcolar.

Un proiect ambiţios prevede asfaltarea tuturor străzilor

Pentru mandatul 2012 - 2016, primarul are două priorităţi clare. Niculae Dragomir îşi doreşte construcţia unei săli de sport, obiectiv care, potrivit primarului, va deveni realitate dacă la guvernare rămâne actuala echipă. În acelaşi timp, şeful autorităţii locale şi-a propus ca în cei patru ani să reabiliteze toate străzile din localitatea Ostrov.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii