Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:34 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colaborare transfrontaliera Lipnita - Kainargea

ro

19 Jun, 2009 02:49 2318 Marime text

decupaj_florin_georgel_onescu_04.jpgPrimarul Florin Onescu vrea să asfalteze drumul care face legătura între Lipniţa, Carvăn şi frontiera cu Bulgaria

Administraţia locală din Lipniţa şi-a propus să realizeze întreaga infrastructură din localitate printr-un proiect cu finanţare europeană. 

Primarul Florin Onescu ne-a declarat că, în decembrie 2008, a depus spre finanţare un proiect integrat, prin care îşi propunea să asfalteze drumuri de interes în Lipniţa şi să realizeze reţeaua de canalizare şi o staţie de epurare. Proiectul nu a mai prins finanţare în acea sesiune, motiv pentru care edilul a decis să îl retragă şi să adauge pe lista de obiective şi construirea unei grădiniţe noi în Cuiugiuc, pentru un punctaj mai mare.

În luna mai, administraţia locală din Lipniţa a depus spre finanţare şi un proiect transfrontalier ce va fi derulat în parteneriat cu localitatea Kainargea, Bulgaria. Valoarea proiectului se cifrează la opt milioane de euro, iar investiţia constă în asfaltarea drumului dintre Lipniţa, Carvăn şi frontiera cu Bulgaria. Primarul Florin Onescu a precizat că, luna aceasta, va depune un alt proiect în baza Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară încheiate între Lipniţa şi Ostrov. Valoarea proiectului se cifrează la şase milioane de euro. Dacă proiectul va fi declarat eligibil, banii astfel obţinuţi vor fi folosiţi pentru asfaltarea drumului dintre Cuiugiuc şi Lipniţa, care măsoară aproximativ şase kilometri, pentru asfaltarea comunicaţiei DN3 - Coslugea (3 km) şi pentru realizarea reţelei de canalizare, a staţiei de epurare şi a sistemului de alimentare cu apă în Izvoarele. „Într-o săptămână ne apucăm de reabilitarea bisericii din Canlia. Valoarea investiţiei este de 1,3 miliarde de lei", a adăugat primarul.

lipnita_primar_florin_georgel_onescu_01.jpgA bătut palma cu ISJ pentru trei grădiniţe

Alte priorităţi ale administraţiei locale din Lipniţa sunt: finalizarea sistemului de alimentare cu apă la Canlia, a cărui recepţie va avea loc în două luni şi reabilitarea drumului Coslugea - Izvoarele. De precizat că sistemul de alimentare cu apă din Canlia a fost realizat cu fonduri obţinute în baza HG 577/1997.

În paralel cu derularea acestor proiecte, administraţia locală din Lipniţa lucrează şi la grădiniţa de la Canlia. Investiţia se ridică la aproximativ şapte miliarde de lei vechi, bani alocaţi de către ministerul de resort. Primarul Florin Onescu şi-a exprimat speranţa ca obiectivul să fie gata la toamnă. „Am semnat un protocol cu Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru construirea a încă trei grădiniţe - la Lipniţa, Coslugea şi Carvăn", a precizat edilul comunei. De asemenea, el a adăugat că a încheiat un protocol cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi pentru reabilitarea Şcolii Lipniţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii