Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:50 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce se întâmplă cu proiectele aprobate de Guvern la Lumina

ro

04 Jul, 2013 00:00 2060 Marime text
Banii ceruţi şi aprobaţi de Guvern pentru proiectele mari de infrastructură iniţiate de administraţiile publice locale se lasă aşteptaţi. Nici nu au început bine lucrările pe Hotărârea de Guvern numărul 577 de la Lumina, că acestea au şi fost sistate. Motivul? „Guvernul a oprit finanţarea”, a precizat primarul Dumitru Chiru. În aceeaşi situaţie se află şi alţi primari din judeţ. Îi amintim aici numai pe cei de la Ostrov şi Pecineaga, cărora Executivul le-a aprobat, de asemenea, proiecte pe HG 577, fără a le asigura finanţarea. 

Investiţii de peste 30 de milioane de lei

Dumitru Chiru, şeful autorităţii locale de la Lumina, a menţionat că, în ceea ce îl priveşte, Guvernul i-a aprobat trei proiecte privind începerea lucrărilor la reţeaua de alimentare cu apă în satul Sibioara, demararea obiectivului de investiţii „Staţie de epurare şi canalizare la Oituz" şi realizarea de lucrări de asfaltare a drumurilor din localitatea Lumina. Din cauza lipsei finanţării, lucrările la cele trei obiective au fost suspendate la scurt timp de la demararea lor.
Precizăm că pentru înfiinţarea reţelei de alimentare cu apă potabilă în localitatea Sibioara valoarea estimată a lucrărilor se ridică la suma de 7.982.086 de lei. De asemenea, pentru derularea obiectivului „Staţie de epurare şi canalizare la Oituz”  investiţia este de aproximativ 8.585.860 de lei. Totodată, potrivit anunţului de achiziţie publică, valoarea estimativă a proiectului denumit „Îmbunătăţirea reţelei de străzi în comuna Lumina” este de 15.790.624 de lei fără TVA.

„Lucrarea la grădiniţă va trebui să o termin eu”

Primarul Dumitru Chiru a primit o veste proastă şi din partea Consiliului Judeţean Constanţa. Instituţia judeţeană se ocupa de amenajarea unei grădiniţe cu program prelungit şi a unei creşe pe raza localităţii Lumina, obiective la care a anunţat că renunţă. „La următoarea şedinţă a Consiliului Judeţean se va da o hotărâre prin care CJC predă Consiliului Local Lumina imobilul pe care l-a luat în administrare pentru construirea celor două instituţii”, a explicat Dumitru Chiru. Şeful autorităţii locale susţine că este obligat să finalizeze până în toamnă investiţia, altfel 200 de copii nu vor putea fi înscrişi la grădiniţă. „Lucrarea va trebui să o termin eu, cu bani de la bugetul local, altfel în toamnă 200 de copii rămân fără locuri la grădiniţă”, a subliniat primarul comunei Lumina. 
Atât grădiniţa, cât şi creşa sunt amenajate în spaţiul unei foste unităţi militare, unde au mai fost construite de administraţia locală de la Lumina şi de Consiliul Judeţean Constanţa o grădiniţă cu program normal şi o şcoală primară pentru copiii din localitate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii