Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:18 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANI - „Deţinerea calităţii de comerciant ar putea fi echivalentă cu a desfăşura activităţi comerciale" Primarul Hristu Cati, aliniat la incompatibilitate

ro

02 Sep, 2011 00:00 3204 Marime text
Cogealac_primar_Cati_Hristu_02.jpgPrimarul cunoscut pentru scandalul monstru pe care l-a provocat anul trecut pe câmpurile Cogealacului din cauza eolienelor, Hristu Cati, care a şi stat în arest 29 de zile pentru respectivul incident, a fost incompatibil pentru o perioadă de aproape un an, din 1 iulie 2008 până la 29 aprilie 2009

Acesta a deţinut, în această perioadă, în SC Transcons International SRL, funcţia de administrator. La limita legii se află şi acum, chiar dacă activitatea societăţii a fost suspendată pe o perioadă de trei ani, începând cu data de 29 aprilie 2009.

Din ciclul primarilor din judeţul Constanţa care reuşesc, vrând, nevrând, să apară pe lista incompatibililor, dat fiind faptul că desfăşoară şi activităţi comerciale prin firmele private ce le deţin, şi nu oricum, ci din calitatea de administrator, face parte şi Hristu Cati, un personaj controversat, care a ţinut prima pagină a ştirilor anul trecut. Până acum, în paginile cotidianului nostru, am adus la cunoştinţă alte trei situaţii în care primarii din judeţ se aflau în situaţie de incompatibilitate: Iusein Visel (Dobromir), Marian Dan (Deleni) şi Neamţu Mihalache (Rasova). Edilul ţărănist din Cogealac a fost reţinut anul trecut, la finele lui iulie, după ce a instigat mai multe persoane la o revoltă ca pe vremea romanilor, conflict în care mai mulţi localnici au fost împuşcaţi. Revolta a avut ca punct de pornire faptul că CEZ România a început să construiască un parc de instalaţii eoliene fără să aibă autorizaţie de la primărie, ci de la Consiliul Judeţean Constanţa, iar firma cehă urma să plătească taxe şi impozite la judeţ, nu la bugetul local.

Despre situaţia în care s-a aflat primarul de la Cogealac pentru un an, fiind în acelaşi timp şi primar şi administrator la SC Transcons International SRL, împreună cu celălalt asociat de-al său, Nicolae Giogea, aflăm din datele publicate în Monitorul Oficial al României nr. 4691/2008, potrivit cărora Hristu apare ca administrator începând cu data de 1 iulie 2008, adică la câteva zile după ce a fost validat pe funcţie. Nimeni nu s-a preocupat de acest aspect, al situaţiei de incompatibilitate. În toată această perioadă, însă, probabil dându-şi seama (sau nu) că se află la limita legii a decis, împreună cu asociatul său, ca, de la data de 29 aprilie firma să fie suspendată pe o perioadă de trei ani, hotărârea fiind publicată în Monitorul Oficial nr. 2631/14.05.2009. Aşadar, de la 1 iulie 2008 până la 29 aprilie 2009, primarul Hristu Cati s-a aflat în situaţie de incompatibilitate fără însă ca nimeni să sesizeze acest lucru.

Potrivit datelor Registrului Comerţului, ultima înregistrare s-a făcut la data de 5 mai 2009, la acest moment firma fiind „întreruptă temporar de la activitate". Societatea îşi are sediul în oraşul Ovidiu, pe strada Macului, nr. 1, Corp C1, obiectul principal de activitate fiind „Transporturi rutiere de mărfuri", obiectele secundare fiind peste 100 la număr.

Conform Legii 161/2003, funcţia de primar este incompatibilă cu cea de administrator/preşedinte al Consiliului de Administraţie al firmei unde este şi asociat. În Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ANI se arată, la art. 47, alin. (3) că „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie (...)".

Ce spune ANI?

Contactat telefonic, unul dintre reprezentanţii biroului juridic din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Integritate ne-a spus că, în teorie, dar şi în practică, au fost întâlnite cazuri când, în ciuda faptului că activitatea unei societăţi era suspendată, instanţa declarat incompatibilă funcţia de primar cu cea de administrator al unei firme private. „Comerciant se referă la a desfăşura o activitate, nu la a deţine o calitate în societate. O interpretare strict juridică ar fi aceea că, dacă nu desfăşoară activităţi comerciale, nu este comerciant, însă instanţele pot da alte interpretări. Există situaţii când instanţele au apreciat că deţinerea calităţii de comerciant este echivalentă cu a desfăşura activităţi comerciale", spune reprezentantul ANI.

Am încercat, în repetate rânduri, să luăm legătura cu primarul de la Cogealac, însă acesta nu a fost de găsit, ori a respins apelul, ori nu a răspuns. Nici în urma mesajului transmis, acesta nu a catadicsit să răspundă.

Mai puteţi citi în ZIUA satelor:

claudia_candet.jpgEditorial: De ce unii primari se pregãtesc de alegeri şi alţii nu

Chiar dacã mai este aproape un an pânã la alegerile locale, primarii, indiferent de culoarea lor politicã, deja au început sã-şi pregãteascã terenul pentru a strânge cât mai multe voturi din mâna alegãtorilor localitãţii pe care o conduc.

 

 

 

 

 

Topraisar_primar_Stelian_Gheorghe.jpgS-au făcut ultimele probe la canalizare şi la staţia de epurare din Topraisar

Primarul comunei Topraisar, Gheorghe Stelian, este încântat că lucrările în cadrul proiectului finanţat pe Măsura 322, cele referitoare la lucrări la drumuri, canalizare şi staţie de epurare, sunt aproape de final.

Deleni_Marian_Dan_01.jpgPrimărie pesedistă care nu vrea să dea banii restanţă Direcţiei de Pază a CJC-ului 

Direcţia de Pază a Judeţului Constanţa se judecă, din 2010, pentru două miliarde jumătate de lei vechi, pe care îi are de recuperat de la comuna Deleni încă din 2008.

Poarta_Alba_Vasile_Delicoti.jpgSe împăduresc 76 hectare aride la Poarta Albă: Primarul Vasile Delicoti - „Ne-a fost respins proiectul de trei ori, am avut noroc acum"

După ce, din 2008 până în prezent, administraţia locală din Poarta Albă a încercat să obţină finanţare pentru împădurirea mai multor hectare de teren pe care nu se poate cultiva nimic, într-un final, au fost alocate fonduri, peste trei milioane de lei, în vederea împădurii a 76,78 de hectare în trei dintre cele mai problematice zone ale localităţii.

Proiectul pe Măsura 322 pentru asfaltare la Crucea, în paşi mărunţi Gheorghe Frigioi - „Sper ca, în septembrie, să primim avizul de la APDRP pentru începerea lucrărilor"

Primarul Constantin Micu face doi cetăţeni de onoare de Zilele Comunei. Află care sunt aceştia

Altă comună îşi doreşte independenţa energetică: Se vor monta panouri fotovoltaice şi o eoliană la Agigea

Încă o secţie de votare la Agigea pentru alegerile din 2010

Cu mila la CJC: Independenţa va avea o grãdiniţã nouã


Senatorul Moga: „În două săptămâni, dau şi celelalte trei ambulanţe la Peştera, Ostrov şi Chirnogeni"

Patru kilometri de trotuare în 2 Mai şi Vama Veche


Hoţii, puşi pe jar: Poliţiştii de la Tuzla s-au îmbogăţit cu două ATV-uri (galerie foto)

Drum gata, în fix 115 zile lucrătoare: Firma care s-a ocupat de lărgirea Centurii Bucureşti Sud face drumul transfrontalier Lipniţa - Kainargea, Bulgaria

   

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii