Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:35 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A rămas fără banii din impozitarea eolienelor Bugetul comunei Pantelimon, mai mic cu 50% în 2014

ro

20 Feb, 2014 00:00 2557 Marime text
Impozitul pe construcţiile speciale introdus în acest an de Guvern, cunoscut sub denumirea de „taxa pe stâlp“, a lăsat primăriile din judeţ fără bani. Întrucât turbinele eoliene sunt considerate de către guvernanţi construcţii speciale, banii din impozitarea eolienelor constituie din 2014 venit la bugetul central. Măsura le creează mari probleme financiare autorităţilor locale, care nu mai încasează fonduri din impozitarea eolienelor.

Primarul Vasile Neicu a menţionat că bugetul de anul acesta al comunei Pantelimon este în sumă de 1.744.611 de lei, fiind redus la jumătate faţă de cel de anul trecut. Diminuarea bugetului a fost cauzată de pierderea banilor din impozitarea eolienelor, a explicat şeful autorităţii locale. „Situaţia este gravă! Cu banii rămaşi în buget nu reuşesc să-mi plătesc utilităţile”, a explicat ieri primarul Vasile Neicu. Şeful autorităţii locale a menţionat că sub nicio formă nu poate creşte veniturile la buget prin majorarea taxelor şi impozitelor locale, afirmând că, spre deosebire de alte autorităţi locale, în cazul comunei Pantelimon nu s-a decis până la această dată mărirea acestora. Încasarea impozitelor şi taxelor locale nu-i creează probleme, susţine primarul Vasile Neicu. „Rata de colectare este de 100%”, a declarat în acest sens şeful autorităţii locale. Cu toate acestea, fondurile în sumă de 1.744.611 lei pe care autoritatea locală condusă de Vasile Neicu le va colecta la buget în acest an nu sunt suficiente pentru a reuşi să asigure funcţionarea Primăriei în acest an. Primarul comunei Pantelimon a explicat că va solicita ajutor Consiliului Judeţean, dar şi Guvernului. „Mai întâi mă voi adresa Consiliului Judeţean pentru fonduri, apoi Guvernului”, a mărturisit primarul Vasile Neicu, susţinând că altă soluţie de ieşire din criză nu are la acest moment.
 
Situaţie similară şi la Peştera
 
Amintim că aceleaşi probleme au fost semnalate şi de primarul independent al comunei Peştera, Valentin Vrabie, care a declarat la începutul acestei luni pentru suplimentul ZIUA în judeţ că Guvernul a luat în mod perfid primăriilor din Dobrogea, începând cu 2014, ultimii bani pe care se bazau, şi anume fondurile din impozitarea eolienelor. Astfel, şi primarul Valentin Vrabie preciza că a intrat în 2014 cu un buget mai mic cu 50% faţă de anul trecut, odată cu pierderea banilor din impozitarea eolienelor. „Cu această minciună, numită descentralizare, au aflat ce fonduri au primăriile din impozitarea eolienelor şi, în loc să ne ajute cu bani, ne-au luat şi ultima brumă de venituri. Am intrat în 2014 cu un buget mai mic cu 50% faţă de anul trecut. Guvernanţii se laudă la nivel naţional că bugetul a crescut. Cum? Luându-ne şi bruma de bani pentru care am muncit! Cu greu, ne-am străduit să atragem investiţiile. Acum am rămas fără banii de funcţionare. Trăiam din acele impozite. Acum nu mai avem nimic...”, declara primarul Valentin Vrabie, iniţiatorul unei acţiuni de protest care se anunţă a fi fără precedent în administraţia publică locală.
 
Guvernul ia 488 de milioane de lei din teritoriu
 
Guvernul îşi făcuse anul trecut şi calcule privind banii colectaţi din impozitarea construcţiilor speciale, printre care se numără şi eolienele, estimând că va încasa, în anul 2014, 488 de milioane de lei la bugetul de stat. Taxa numită generic pe „stâlp”, pregătită de Guvern, se aplică în cazul turbinelor eoliene, cabinelor telefonice, coşurilor de fum, iazurilor de peşte, stâlpilor de înaltă tensiune, cablurilor, transformatoarelor, serelor, rampelor de încărcare, dar şi parcărilor marilor hipermarketuri, piscinelor etc. Chiar dacă primarii susţin că turbinele eoliene nu sunt construcţii speciale, sunt pur şi simplu construcţii, iar impozitele pe turbine nu au ce căuta la bugetul central, din contră, trebuie să rămână în localităţi, acolo unde le este locul, Guvernul nu a ţinut cont de punctul de vedere al şefilor de autoritate locală.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii