Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:17 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Naţională a României, la Constanţa 1 Decembrie - ceremonii religioase, defilări militare şi nelipsita fasole cu cârnaţi (galerie foto)

ro

02 Dec, 2015 00:00 4077 Marime text

Din anul 1990, ziua de 1 Decembrie a devenit, prin lege, Ziua Naţională a României.
 
La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate (acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat Unirea).
 
Atmosfera de „Zi Naţională“ a început să se simtă în Constanţa încă de dimineaţă. Patrioţi autentici sau doar la ocazii speciale, constănţenii au arborat, fiecare cum a putut, drapelul naţional - pe maşină, la geam sau în curtea casei. Totodată, constănţenii, cu mic, cu mare, s-au adunat, ieri, pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa, pentru a marca Ziua Naţională a României.
 
ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a oficiat un ceremonial religios ce a fost urmat de o defilare militară. La eveniment au luat parte sute de constănţeni, alături de care s-au aflat oficialităţi locale, printre care primarul interimar al oraşului, Decebal Făgădău, prefectul judeţului Constanţa, Ion Constantin, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa Cristian Darie, subprefecţii Ersun Anefi şi Levent Accoium, muftiul Iusuf Muurat, dar şi reprezentanţi ai Armatei, Marinei, Poliţiei şi Jandarmeriei. De la festivitate au lipsit parlamentarii constănţeni şi politicienii locali.
 
De asemenea, şi în judeţul Constanţa au avut loc ceremonii militare şi religioase. Astfel, Ziua Naţională a României a mai fost marcată în Medgidia, Năvodari, Cumpăna, Murfatlar, Techirghiol sau Mangalia. Au fost depuse coroane de flori la Monumentele Eroilor, iar la bordul navelor maritime şi fluviale ale Forţelor Navale s-a ridicat Marele Pavoaz.
 
Efective de jandarmi, în cooperare cu lucrători ai IPJ Constanţa şi ISU Constanţa, au asigurat măsuri de ordine publică la aceste manifestări, în scopul desfăşurării lor într-un climat de ordine şi siguranţă.

Porţiile tradiţionale de fasole cu cârnaţi 

După ceremonialul religios şi defilarea militară, constănţenii au fost invitaţi de Primăria municipiului Constanța, împreună cu Consiliul Local, la o porţie tradiţională de fasole cu cârnaţi, cu ocazia zilei de 1 Decembrie.
 
Vremea a ţinut cu participanţii la evenimente, astfel că voia bună, distracţia şi mâncarea au fost prezente la Far (zona fântâna arteziană), zona CET (pavilion de vară pentru pensionari), parc Tomis II, parc Tăbăcăriei (interior Ţara Piticilor) şi Casa de Cultură (pavilion de vară pentru pensionari).
 
Aşa cum au fost obişnuiţi, pensionarii au fost serviţi cu fasole cu cârnaţi, vin şi băuturi răcoritoare, ei urmărind programele artistice susţinute de formaţii de muzică populară. Aşteptând să le vină rândul la porţia de mâncare, oamenii au început să danseze şi să se simtă bine pe ritmurile muzicii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Gore 02 Dec, 2015 09:29 Numai sarbatoare nu poti sa spui ca a fost azi la Constanta!!!! Un eveniment bifat pe agenda incarcata a autoritatilor!!! DL primar vremelnic , a plecat inainte de terminarea manifestatiei!!! Pregatirea si desfasurarea desfasurate pe repede inainte..o atmosfera trista..lume foarte putina! Cam 300 , mai multi soldati ,popi ce au acaparat sarbatoatea, au tinut foarte mult microfonul, si altii din primarie,prefectura...Priviti ce straie de sarbatoare au pus la primarie si prefectura..steagul Romaniei rupt pe junatate,Celelalte decolorate...la statuie catargul fara drapel....Rusine oficialitatilor locale!