Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:06 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată cum petrec românii de ziua lor în judeţul Constanţa! (galerie foto)

ro

01 Dec, 2015 00:00 2015 Marime text
Ziua Naţională a României, ziua tuturor românilor şi a celor care simt româneşte. Autorităţile locale se pregătesc să marcheze aşa cum se cuvine acest eveniment. Fie că se află la cârma unui municipiu, a unui oraş, a unei comune sau a unui cătun, fiecare ales local are datoria faţă de el, faţă de românii care l-au votat şi faţă de ţara pe care o reprezintă de a cinsti această zi. ZIUA de Constanţa vă spune care sunt localităţile care au anunţat manifestări fastuoase cu ocazia Zilei României.

Ziua Naţională a României a adus „O istorie a oraşului Cernavodă“ în clasele elevilor cernavodeni

La Cernavodă, încă de săptămâna trecută, administraţia publică locală a demarat ample activităţi de organizare a evenimentelor pentru Ziua Naţională a României. Pregătirile i-au vizat şi pe elevii cernavodeni, care, în preajma sărbătorii de 1 Decembrie, au primit în dar, din partea Primăriei, volumul „O istorie a oraşului Cernavodă“, o lucrare semnată de jurnalistul Adrian Cârlescu şi de cercetătorul dr. Sorin Colesniuc.
 
Acţiunea a precedat evenimentele ocazionate de Ziua Naţională, care vor debuta astăzi, de la ora 9.00, în Parcul Central. Administraţia publică locală din Cernavodă va marca Ziua Naţională a României cu un program special dedicat eroilor sacrificaţi pentru patrie, la care vor participa oficiali ai Primăriei, consilieri locali, militari, agenţi economici şi elevi.
 
Evenimentul va începe cu intonarea imnului de stat de către fanfara „Axiopolis”, va continua cu discursul primarului Gheorghe Hânsă, dar şi cu cele ale militarilor în rezervă. Memoria luptătorilor căzuţi pe câmpul de luptă va fi pomenită în cadrul unui ceremonial religios, susţinut de un sobor de preoţi, urmat de tradiţionala depunere de coroane şi flori la Monumentul Eroilor. Atracţia evenimentului va fi defilarea subunităţilor militare, pe aleea pietonală din Centrul Civic al oraşului, pe ritmurile fanfarei de copii „Axiopolis”.

Medgidienii vor susţine ansamblurile locale la Festivalul Multicultural de la Târgul Secuiesc

La Medgidia, Primăria organizează, de asemenea, un amplu program de 1 Decembrie. Astăzi, de la ora 10.30, va avea loc un ceremonial militar şi religios, cu depuneri de coroane la Monumentul Eroilor Români (zona spital). De la ora 11.15, medgidienii vor asista la un spectacol folcloric al artiştilor Casei de Cultură „I.N. Roman”, care vor evolua pe scena amplasată pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor „Lucian Grigorescu”, urmând ca, de la ora 12.00, să aibă loc o ceremonie, dar şi parada militară a cadrelor militare, precum şi a echipamentelor tehnice aflate în dotarea Garnizoanei Medgidia, a Jandarmeriei Medgidia, a Detaşamentului de Pompieri Medgidia, cu traseul strada Decebal, până la intersecţia cu strada T. Vladimirescu.
 
De la ora 13.00, cei prezenţi vor fi serviţi cu mâncare tradiţională oferită de Primăria municipiului Medgidia în Piaţeta Decebal. De la 13.30 va începe transmisiunea video a Festivalului Multicultural de la Târgul Secuiesc, organizat de Fundaţia „Suflet Românesc“, cu participarea ansamblurilor Pandelaşul şi Carasu din Medgidia.

Defilare de 1 Decembrie, la Năvodari

Şi Primăria Năvodari se pregăteşte intens de sărbătoare. Alături de Consiliul Local şi Casa de Cultură Pontus Euxinus, Primăria Năvodari invită constănţenii să celebreze Ziua Naţională a României. Evenimentele, organizate sub patronajul Primăriei şi al Consiliului Local Năvodari, vor avea loc la Troiţa din centrul oraşului, astăzi, începând cu ora 13.00.
 
Manifestările vor cuprinde activităţi variate, precum raportul comandantului grupului de militari din Forţele Armate şi un Te Deum oficiat de un sobor de preoţi ai oraşului Năvodari. În cadrul evenimentului, cei prezenţi vor avea ocazia să urmărească discursul directorului Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Constanţa, dr. Virgil Coman, al veteranilor şi al Primarului oraşului Năvodari, Nicolae Matei.
 
De asemenea, se vor depune coroane de flori, iar copiii şcolilor generale din Năvodari vor fi protagoniştii unui spectacol artistic. Vor defila Batalionul 110 Comunicaţii şi Informatică, tabăra de instrucţie şi poligon de tragere sol-aer Capu Midia, Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti”.

Spectacol popular, la Ovidiu

Primăria oraşului Ovidiu organizează astăzi evenimentul „Sărbătoreşte Româneşte!”, care va începe la ora 10.30, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, urmând ca apoi să se meargă pe platoul Centrului Cultural „Elena Roizen”, pentru a lua parte la un spectacol de cântece şi dansuri populare, degustări de mâncăruri tradiţionale şi alte surprize inedite.

Fasole cu ciolan şi vin fiert, la Murfatlar

Şi la Murfatlar sărbătoarea Zilei Naţionale este marcată cum se cuvine. De la ora 10.00 va începe şirul manifestărilor, atunci când la Monumentul Eroilor oraşului Murfatlar va avea loc un ceremonial de depunere de coroane. Până la ora 11.00, când va fi servită masa tradiţională de 1 Decembrie, constând în fasole cu ciolan şi vin fiert, locuitorii din Murfatlar vor participa la o ceremonie religioasă la Monumentul Eroilor. Garda de onoare va da onorul oficialităţilor prezente.

Hora Unirii, la Mihail Kogălniceanu

Ziua Naţională va fi marcată şi în localitatea Mihail Kogălniceanu, printr-o serie de acţiuni. Ceremonialul militar va începe la ora 11.00, la Monumentul Regimentului 36 Infanterie, ridicat în cinstea eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial. Evenimentul va cuprinde intonarea Imnului Naţional al României, un Te Deum, depuneri de coroane, alocuţiuni rostite de autorităţile locale, şi, la final, un program artistic susţinut de elevii Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, ansamblul „Armonia” şi grupurile de dansuri artistice şi folclorice. Evenimentul se va încheia printr-o horă a unirii.

Veteranii de război, cinstiţi la Cumpăna

Şi la Cumpăna, Primăria şi Consiliul Local, reprezentate legal de primarul economist Mariana Gâju, au pregătit o serie de festivităţi organizate de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Manifestarea va avea loc astăzi, cu începere de la ora 11.00, pe platoul din faţa Primăriei Cumpăna, şi va avea următorul program: intonarea Imnului de Stat al României; o slujbă religioasă susţinută de preoţii din localitate; alocuţiunea primarului comunei Cumpăna, precum şi discursuri ale invitaţilor prezenţi; ceremonial de depunere de coroane de flori la Monumentul Eroilor; defilare în cinstea Zilei Naţionale a României, efectuată de militari ai Unităţii Militare de la Topraisar - UM 01375; defilare în cinstea Zilei Naţionale a României, efectuată de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanţa. Evenimentele se vor încheia cu premierea veteranilor de război. 

Techirghiolul marchează Ziua Naţională alături de viceprimar 

De asemenea, ca în fiecare an, şi la Techirghiol, ziua de 1 Decembrie va fi marcată aşa cum se cuvine. De la ora 11.00, în parcul din Piaţa Republicii - Monumentul Eroilor, viceprimarul Iulian Soceanu va fi cel care va da startul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii