Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:43 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tocilarii de E-tichete

ro

25 Jan, 2008 00:00 829 Marime text
1201206111.jpg

In zilele noastre, alimentatia sanatoasa a devenit o adevarata stiinta. Este dificil sa stii ce sa mananci in conditiile in care foarte multe dintre produsele aflate pe rafturile supermarket-urilor din Romania sunt pline de E-uri care ne pun sanatatea in pericol.

Daca vrei sa-ti umpli camara sau frigiderul nu e de ajuns sa fii o (un) bun(a) gospodina/gospodar, ci trebuie sa fii si foarte bine documentat. Daca pana cu ceva zile in urma stiam cu totii ca exista alimente care o influenta negativa similara cu cea a unei bombe atomice asupra organismului, acum suntem siguri ca vor fi nelipsite de pe piata din Romania de acum inainte pentru ca asa zice Uniunea Europeana. Pe motiv ca legislatia romana trebuie sa se armonizeze cu cea europeana, peste o luna dulciurile, mezelurile, sucurile si produsele de panificatie vor contine aditivi alimentari foarte periculosi pentru sanatate. Prin urmare, odata cu intrarea in Uniune trebuie sa inghitim la propriu unele norme legislative, fie ca ne convine sau nu. Este ingrijorator faptul ca autoritatile din tara noastra au acceptat lista E-urilor cancerigene fara sa cracneasca, fara sa aiba un punct de vedere fata de livrarea "la pachet" a acestor compusi chimici care destabilizeaza metabolismul uman. Prin urmare, nu mai poate fi vorba despre relaxare la cumparaturi (nu de haine, ci de alimente), pentru ca in cateva zile vom fi nevoiti sa tocim fiecare eticheta de pe cutiile de bulion, de pe mezeluri, de pe mustar, de pe cutiile cu dulciuri, cu chipsuri, sticle de suc s.a.m.d. pentru a fi sigur ca ceea ce a depins de noi am facut pentru sanatatea noastra. Sincer vorbind, incep deja sa am o senzatie neplacuta cand ma aflu intr-un supermarket plin de mii de produse, care mai de care mai pline de indulcitori, antioxidanti, emolienti cauzatori de cancer de toate tipurile, de atacuri cerebrale si de tot felul de alte maladii infricosatoare. O balada populara romaneasca arata ca romanul este senin in fata mortii si o accepta impacat, ca o contopire cu natura, insa, iti vine greu sa mai fii asa senin cand stii ca sfarsitul iti poate surveni de la un pahar de suculet de portocale, grepfruit etc, consumat frecvent, care contine 3% suc natural si restul apa plus acidifianti, corectori de aroma, coloranti, conservanti etc. Oare nimeni nu s-a gandit ca aceste mici cantitati de substante continute in alimentele de consum zilnic sunt adevarate arme de exterminare in masa. Suntem oare prea multi pe pamant? Intrebarea este evident retorica, insa, exista o solutie pentru evitarea ingurgitarii acestor alimente daunatoare. Trebuie sa fim extrem de atenti la ce cumparam si trebuie sa refuzam categoric alimentele care contin compusi ce pot provoca maladii necrutatoare. Pana la urma fiecare avem puterea de a discerne ce este mai bine pentru noi insine si pentru familiile noastre, pentru ca de comportamentul alimentar al parintilor depinde pana la urma si viata copiilor. Acesta este argumentul suprem pentru care trebuie sa invatam sa mancam sanatos. Lista E-urilor care trebuie evitate o gasim prin ziare si pe site-urile de pe Internet, asa dar nu e nevoie decat de un minim efort pentru a afla ce trebuie sa evitam in alimentatia noastra. Un cercetator stiintific renumit afirma nu demult ca, in zilele noastre, nici mortii nu mai putrezesc. Nu va faceti iluzii. Nu e din cauza faptului ca suntem sfinti, ci din cauza E-urilor care mumifica organismul.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii