Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:55 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Ţara experţilor de carton

ro

06 Aug, 2015 00:00 3122 Marime text
Lumea a început să se umple de specialişti. De evenimente unde dăm peste cei care ştiu totul despre tot. Domenii din ce în ce mai umbrite scot la lumină oameni din ce în ce mai şcoliţi în materie de ştiinţe din ce în ce mai obscure.
 
De la specialiştii în murături, am ajuns să avem experţi în castraveţi muraţi. Dar şi aici avem două ramuri complet distincte, care au specialiştii lor: castraveţii în oţet sau castraveţii în saramură; în materie de tocană de legume, nu mai spun. Dacă intrăm într-o scară de bloc şi întrebăm de reţeta pentru tocană de legume, o să iscăm un adevărat război între gospodinele care pun orez şi cele care pun fasole. Se vor face adevărate analize asupra pătlăgelei vinete puse coapte sau crude. Cele care deja şi-au dat doctoratul în cămară ştiu că orice zarzavat pus pentru iarnă este zero fără ciuperci.
 
Dar, ducând specialistele în gospodărie şi bucătărie înapoi în faţa aragazului, mergând pe stradă, vedem şi aici experţi şi experte în automobilistică. Specialişti ai volanului care conduc maşina luată de mami şi de tati cu o mână, cealaltă fiind poziţionată la ureche, ataşată telefonului. Alte doctorande într-ale condusului au ajuns să fie capabile să îşi contureze buzele, să schimbe viteza şi să ţină de volan, în acelaşi timp.
 
În supermarket, aţi ghicit, alţi specialişti. „Vai, dar de ce luaţi şampon din ăsta? Nu aţi văzut reclama la cestălalt? E tot antimătreaţă, dar cică e mai bun. Şi caşcavalul acesta e tot acela din reclamă, e mai bun“. La cafeneaua din colţ, dăm peste alţi specialişti în căutarea locului perfect. „Nu, că acolo e curent. Nu, că acolo vine fumul de la cei care fumează în partea de centru - sud-est a localului. Acolo în niciun caz, pentru că vine miros de la bucătărie! Vaaai! Dar aici nu au scaune pentru bebeluşi! Hai în altă parte!“
 
Însă de departe cei mai mulţi specialişti au migrat la televizor. Specialişti în orice. Mai ales în datul cu părerea şi arătatul cu degetul. Am auzit că vor fi declarate sport naţional. Actriţe reşapate îşi dau cu părerea despre ultimele ieşiri ale vedetelor. Orice politruc fără charismă este invitat permanent al rubricii de descusut politică. Experţii în ţoale sau în vedete sunt atât de numeroşi, încât în fiecare seară cel puţin unul îşi dă doctoratul la TV. Aşa că într-o ţară care exportă geniul pur şi care nu ştie să îşi ţină absolvenţii capabili aproape, doctorii în fleacuri sunt la orice colţ de stradă, aşteptând să mai dea un pumn imaginii unei Românii serioase.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii