Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scolile primarilor PSD, sub aripa lui Constantinescu

ro

05 Sep, 2008 00:00 1617 Marime text
1220532861.jpg

Edilul din Chirnogeni a primit peste un miliard de lei vechi de la CJC pentru achizitionarea de mobilier nou in toate unitatile de invatamant ale comunei * Seful institutiei judetene, Nicusor Constantinescu, continua, se pare, si in acest mandat practica exersata si in ultimii patru ani, de a-i sprijini, in special, pe primarii PSD * Un exemplu concret este primaria comunei Chirnogeni, care in prag de an scolar cumpara mobilier nou pentru scoli * Drept rasplata pentru faptul ca a reusit sa-si prelungeasca mandatul, primarul PSD Gheorghe Manta a primit fonduri de la CJC pentru innoirea unitatilor de invatamant * Schimbarea mobilierului in toate unitatile de invatamant ale comunei costa nu mai putin de 40.000 euro, adica aproape 1,5 miliarde de lei vechi, din care cea mai mare parte este contributia CJC * Deschiderea ofertelor va avea loc pe 12 septembrie, iar pana acum, trei firme au cumparat caietele de sarcini * In timp ce scolile din Chirnogeni se innoiesc, cele din comuna Albesti, care a avut timp de 16 ani un primar PSD, dar care nu a stiut sa-si gospodareasca resursele, sunt in paragina * Actualul primar a facut tot posibilul ca elevii comunei sa inceapa scoala in conditii decente * Ramane de vazut daca CJC va aloca fonduri si pentru scolile si gradinitele din aceasta comuna, avand in vedere faptul ca fostul primar PSD a fost inlocuit de unul PD-L

Nu mai este un secret faptul ca primariile conduse de primari pesedisti se bucura de sustinerea conducerii social-democrate a Consiliului Judetean. Seful institutiei judetene, Nicusor Constantinescu, continua, se pare, si in acest mandat practica exersata si in ultimii patru ani, de a-i sprijini, in special, pe primarii PSD. Un exemplu concret in acest sens este primaria comunei Chirnogeni, unde, in prag de an scolar, se cumpara mobilier nou. Primarul PSD Gheorghe Manta a reusit sa-si prelungeasca mandatul cu inca patru ani si a primit, probabil drept rasplata, fonduri de la Consiliu pentru innoirea unitatilor de invatamant. Trecand peste faptul ca licitatia se organizeaza in pragul anului scolar si ca CJC nu a acordat bani mai devreme pentru a fi totul gata la deschiderea scolii, am aflat ca schimbarea mobilierului in toate unitatile de invatamant ale comunei costa nu mai putin de 40.000 euro, adica aproape 1,5 miliarde de lei vechi. Primarul Gheorghe Manta ne-a declarat ca mobilierul trebuia inlocuit pentru ca era vechi de 30 de ani. Desi ne-a declarat ca la aceasta suma a contribuit si Consiliul Local, cea mai mare parte a fondurilor provin din vistieria CJC. Vor beneficia de banci noi unitatile de invatamant din toate cele trei sate: Chirnogeni, Plopeni si Credinta. Potrivit edilului, Scoala Credinta este in reparatii, dar si pentru aceasta unitate se cumpara inca de pe acum mobilier nou.

Trei furnizori ar putea participa la licitatie

Licitatia propriu-zisa, adica deschiderea ofertelor, va avea loc, potrivit edilului, pe 12 septembrie. Pana in momentul de fata si-au exprimat intentia de a furniza mobilier trei societati comerciale. Este vorba despre SC Metalica SRL Iasi si SC Titan Traco SA Bucuresti, care au cumparat caietele de sarcini, si de o a treia firma, despre care reprezentantii primariei nu au putut momentan sa dea detalii, intrucat, au spus ei, si-a exprimat, deocamdata telefonic, intentia de a participa. De precizat ca nu numai scolile vor fi dotate cu mobilier nou, ci si gradinitele, dar si laboratoarele de informatica, a caror aparatura este furnizata de Consiliul Judetean pentru toate localitatile din mediul rural. Pentru Chirnogeni, Consiliul Judetean a prevazut nu mai putin de 97 de calculatoare, pentru care sunt necesare si 97 de mese de calculator. Se pare ca mobilierul va fi furnizat unitatilor de invatamant din Chirnogeni pana pe 20 septembrie. Ramane de vazut de catre cine.

Fostul primar PSD din Albesti a dus scolile de rapa

Desi primariile conduse de pesedisti au prioritate in a primi bani de la Consiliul Judetean, s-a dovedit ca unii primari social-democrati nu au stiut sa utilizeze cu folos fondurile ce li s-au alocat. Un exemplu negativ este Primaria Albesti, care, timp de 16 ani, a fost condusa de social-democratul Marian Gascan. Din fericire el a fost schimbat, chiar daca s-a intamplat in ceasul al treisprezecelea. Cu toate ca a avut timp din belsug sa se ocupe de renovarea scolilor in cele patru mandate, fostului primar PSD nu i-a pasat catusi de putin de conditiile in care invata elevii din comuna. Consecinta acestui dezinteres care s-a prelungit nepermis de mult este ca majoritatea scolilor din Albesti se afla intr-o stare avansata de degradare, chiar si cele care chipurile au fost reabilitate, dovada ca lucrarile au fost facute de mantuiala si nu au fost supravegheate indeaproape de primar. Actualul edil al comunei, Gheorghe Moldovan, s-a straduit sa igienizeze si sa repare cladirile unitatilor de invatamant atat cat i-a permis bugetul, urmand ca, de anul viitor, cele mai degradate sa intre in reparatii capitale. Probabil ca Primaria Albesti va fi lasata sa se zbata singura pentru reabilitarea unitatilor de invatamant, acum ca primarul PSD a fost inlocuit de unul PD-L.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii