Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protestul primarului Valentin Vrabie s-a încheiat paşnic Ce ecouri a avut evenimentul în rândul aleşilor şi al liberalilor constănţeni (galerie foto)

ro

03 Apr, 2014 00:00 4078 Marime text
Vocea celor peste 1.000 de locuitori ai comunei Peştera care au venit pe 1 aprilie la Constanţa pentru a protesta împotriva indiferenţei Consiliului Judeţean (CJC) nu a rămas fără ecouri în rândul liberalilor constănţeni. În frunte cu primarul independent al comunei, Valentin Vrabie, peşterenii au venit cu gânduri paşnice, să le ceară aleşilor judeţeni, pe care i-au învestit în funcţie dându-le 95% din voturile lor, să nu uite că pe harta judeţului Constanţa se află şi ei. Sătenii au cerut mai-marilor de la CJC să reabiliteze drumul judeţean DJ 223B, care leagă satul Ivrinezu de comuna Peştera, să le acorde sprijinul promis în urma inundaţiilor devastatoare de anul trecut, dar şi să le reamintească faptul că sunt proiecte extrem de importante pentru viaţa comunei care aşteaptă aprobarea celor de la CJC. „Aici, azi (n.r. pe 1 aprilie), s-a aprins o scânteie. Îi rog pe domnii de la CJC să se gândească bine. Dacă prin comportamentul şi prin indiferenţa cu care ne tratează vor pune pe această scânteie benzină. Sunt convins că dacă nu se va schimba nimic, peste câteva luni vom reveni aici şi, cu siguranţa, ni se vor alătura sute de mii de constănţeni care trăiesc la fel, sub teroare, în acest judeţ, umiliţi, batjocoriţi“, a spus liderul administraţiei publice locale de la Peştera. A fost prima manifestare de acest gen în care nu cei care conduc destinele locuitorilor au protestat, ci chiar oamenii, cei care sunt direct afectaţi de măsurile adoptate sau de lipsa acestora din partea CJC.

„Eu am speranţa că va avea oarece ecouri acest protest al locuitorilor. Mai ales că au protestat paşnic, au venit cu flori şi au fost civilizaţi, chiar dacă cei din instituţia Consiliului Judeţean i-au tratat cu indiferenţă. Pot spune că a fost o demonstraţie chiar frumoasă. Ar trebui să se uite şi către comunele constănţene, să vină personal în judeţ şi să vadă cu ochii lor care sunt problemele cu care oamenii care i-au ales se confruntă zilnic, să vadă concret care sunt motivele protestelor lor“, este părerea primarului comunei Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan, faţă de iniţiativa colegului său Valentin Vrabie.

protest vrabie, liberali, consiliul judetean, pestera

Şi senatorul Gigi Chiru, liderul organizaţiei judeţene a PDL Constanţa consideră că „aceasta a fost o expresie a nemulţumirii pricinuite de alocarea fondurilor în judeţul Constanţa“. „Eu personal salut orice protest, orice manifestare care semnalează şi sancţionează neregulile conducerii defectuoase a administraţiei judeţene acaparate de tandemul Mazăre-Constantinescu. Sper ca vocea poporului să fie ascultată, cu atât mai mult cu cât ei nu doar că au venit pe cale paşnică, dar au adus şi flori celor din Consiliu. Au întors, cum este creştineşte, şi celălalt obraz“, şi-a exprimat opinia senatorul constănţean Gigi Chiru.

Nici conducerea administraţiei locale din oraşul Cernavodă nu a rămas indiferentă în faţa atitudinii adoptate de sătenii din Peştera şi a reacţiei CJC-ului. „Este o formă de manifestare inedită, recunosc, şi nu pot să nu admit că primarul Vrabie nu are dreptate în felul său. Cu toate acestea, instituţiile statului se află într-un blocaj care nu ne este nouă imputabil. Acest blocaj rezidă din neasumarea responsabilităţii. De multe ori suntem refuzaţi de factorii de decizie din teama de a nu greşi şi de a nu fi traşi la răspundere de instituţiile de vârf ale statului“. „Dacă domnul primar spune că a epuizat toate mijloacele posibile de a iniţia un dialog cu cei de la CJC, atunci cred că această variantă de protest a fost cea mai bună pentru a atrage atenţia asupra problemelor ce necesită o rezolvare“, este părerea edilului oraşului Cernavodă, Gheorghe Hânsă.

O părere aparte în legătură cu manifestarea paşnică a peşterenilor şi-a format şi liderul Partidului Naţional Liberal Constanţa, Gheorghe Dragomir. „Cetăţenii comunei Peştera au în continuare consilieri social-democraţi. Ei ar fi fost cei mai în măsură să încerce o discuţie cu liderii CJC în numele localnicilor pe care îi reprezintă, având aceeaşi afinitate politică. Dacă nici ei nu au succes în comunicarea cu aleşii judeţeni, consider că ar fi fost o măsură cu un impact mai pronunţat dacă în urma negocierilor eşuate ar fi demisionat cu toţii, s-ar fi organizat noi alegeri, unde administraţia publică locală să fi făcut parte dintr-o altă echipă decât cea a PSD-ului“. „Sper ca vocea oamenilor să nu rămână fără ecouri. Îi doresc primarului Vrabie să fie mai înţelept şi să reuşească să se facă vizibil. Probabil din cauza faptului că vrea să se menţină independent nu este suficient de vocal“, a fost comentariul preşedintelui PNL Constanţa cu privire la protestul organizat de şeful administraţiei locale de la Peştera

protest vrabie, liberali, consiliul judetean, pestera

Şi primarul comunei constănţene Poarta Albă, Vasile Delicoti, şi-a exprimat înţelegerea faţă de nemulţumirile strigate în public de locuitorii comunei Peştera. „Sper ca vocea mulţimii să ajungă la urechile celor în măsură să le soluţioneze cererile. Îmi doresc să aibă succes protestul lor, iar acel drum judeţean DJ 223B, care în prezent este impracticabil, să fie reabilitat. Deşi... cei de la conducerea Consiliului Judeţean au alte... priorităţi. Atâta vreme cât ceilalţi primari care au făcut parte din USL nu devin vocali şi nu protestează alături de opoziţie, nu se va întâmpla nimic“. „Noi, în opoziţie, suntem puţini, iar ceea ce facem noi este insesizabil. Dacă ne vom coaliza şi le vom atrage public atenţia asupra faptului că fondurile trebuie împărţite echitabil către toate comunele, poate că lucrurile ar avea o finalitate pozitivă pentru toată lumea“, este părerea primarului Delicoti.

Şi senatorul Colegiului uninominal 2 al Constanţei, Marian Vasiliev, a luat cunoştinţă de situaţia care s-a petrecut în rândul locuitorilor comunei Peştera, care aparţine colegiului său. „Toată stima pentru cei care protestează şi îşi cer drepturile. Orice lider local este liber să îşi găsească cea mai potrivită forma de manifestare. Ştiu care a fost obiectul nemulţumirii şi protestului lor, însă pot să spun că pe mine, personal, domnul primar Vrabie nu m-a sunat niciodată să îmi solicite ceva sau să îmi spună care sunt problemele comunei cuprinse în circumscripţia mea. Soluţia ideală ar fi să dispară toată politizarea din rândul administraţiei publice locale“, a nuanţat senatorul Marian Vasiliev.

Tot senator în cadrul acestui colegiu este şi Nicolae Moga, care însă a declarat că nu a ştiut de acţiunea de protest a primarului Vrabie. „Nu am cunoştinţă de protestul domnului primar. Ştiu că el are un conflict mai vechi cu CJC-ul din cauza lipsei fondurilor. Eu l-am sfătuit să facă un proiect european pentru reabilitarea acelui drum, pentru că şi-aşa, în general, banii de la buget, fie el naţional, local sau judeţean, sunt din ce în ce mai puţini“, a declarat senatorul Moga.

protest vrabie, liberali, consiliul judetean, pestera

De asemenea, gospodarul-şef al comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, şi-a exprimat înţelegerea pentru doleanţele locuitorilor de la Peştera. „Este un lucru rău că nu sunt suficienţi bani pentru reabilitarea tuturor Drumurilor Judeţene. Protestul lor nu trebuie considerat neapărat o acţiunea de forţă, ci o doleanţă. Cred că altfel se aude vocea cetăţenilor faţă de cum se aude vocea unui individ. Am văzut-o ca pe o acţiune aproape disperată de a trage un semnal de alarmă că lucrurile ar trebui să fie egale pentru toţi“.

Câte dintre solicitările exprimate vocal de locuitorii comunei Peştera vor fi rezolvate, rămâne de văzut. Deocamdată, la sediul Consiliului Judeţean, au rămas doar florile pe care sătenii le-au adus cu ei la protestul paşnic pe care l-au avut.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii