Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:12 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

​Proiectul centrului pentru copiii defavorizaţi din comuna Pantelimon, depus pentru finanţare europeană

ro

22 Sep, 2016 00:00 3145 Marime text
În ultimii ani, unele comune dobrogene au cunoscut o dezvoltare continuă, bazată pe munca aleşilor locali care n-au deznădăjduit atunci când nu au găsit finanţare pentru anumite proiecte, ci, din contră, au muncit asiduu pentru a implementa alte proiecte, în funcţie de sursele de finanţare pe care le-au identificat.
 
Un asemenea caz este şi cel al localităţii constănţene Pantelimon. Fiind una dintre cele mai mari comune din judeţ, cu cetăţeni mulţi şi nevoi pe măsură, aleşii locali n-au stat pe gânduri şi au pus mâna la treabă. Astfel, în atenţia primarului comunei, Vasile Neicu, unul dintre cei mai longevivi primari din judeţ, se află o listă lungă de proiecte.
 
Cum în comună sunt mulţi copii care provin din familii defavorizate, administraţia locală are în vedere realizarea unui centru after school pentru aceştia. Documentaţia aferentă proiectului a fost deja finalizată şi depusă într-o sesiune de depuneri de proiecte, pentru finanţare europeană. În acest moment, aleşii locali aşteaptă răspunsul Uniunii Europene, pentru a vedea dacă proiectul este eligibil să primească finanţare.

Viitorul centru ar urma să găzduiască aproximativ 20 de copii care nu au părinţii aproape sau au o situaţie economică dificilă. Sufletele mai puţin norocoase vor avea, astfel, un spaţiu în care să înveţe şi să se recreeze, dar vor primi şi o masă caldă zilnic. Centrul ar urma să fie amenajat în clădirea vechiului CAP din Pantelimonul de Sus.
 
Deşi noul an şcolar a început de aproximativ o săptămână, unele instituţii de învăţământ din comună încă au nevoie de grupuri sanitare complet noi. Mai exact, grădiniţele din Nistoreşti, Pantelimonul de Jos şi Runcu, precum şi şcolile din localităţile Pantelimonul de Jos şi Runcu trebuie să obţină avizele pentru grupurile sanitare, avize care vor fi depuse la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Potrivit gospodarului-şef, administraţia va solicita aproximativ un milion de lei pentru noile grupuri sanitare ale unităţilor de învăţământ.
 
Pe agenda primarului din Pantelimon se află şi proiectul privind introducerea reţelelor pentru furnizarea de apă potabilă, dar şi a celor de canalizare pentru toate satele comunei, proiecte pentru care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a alocat nu mai puţin de 54 de milioane de euro.
 
„În aceste zile se lucrează în satele Călugăreni şi Nistoreşti. Se introduc şi conductele pentru alimentarea cu apă, iar la Călugăreni se toarnă căminele. Vechiul bazin din Nistoreşti a fost reabilitat şi împrejmuit. În satul Pantelimonul de Jos, reţeaua de apă este deja funcţională”, a spus primarul Vasile Neicu.

Pe lângă aceste lucrări, în fiecare localitate din  cele cinci ale comunei Pantelimon va fi construită câte o staţie de epurare, staţii ce ar urma să sosească până la finalul acestei săptămâni.
 
O noutate pe agenda administraţiei este reprezentată de implementarea proiectului privind asfaltarea străzilor din localitatea Pantelimonul de Sus, asfaltări ce au început în aceste zile.
 
„Ne-am apucat de asfaltat străzile din Pantelimonul de Sus chiar la începutul acestei săptămâni. Este mult de muncă, dar trebuie să ne grăbim cât mai este vremea bună. Constructorii au curăţat mai întâi străzile, au pus pietrişul şi s-a trecut la asfaltare”, a mai spus primarul comunei Pantelimon, Vasile Neicu.
 
Un proiect care a stârnit nemulţumirea aleşilor locali din Pantelimon priveşte racordarea comunei la noul sistemul de canalizare, proiect depus de administraţie la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, dar care nu a primit niciun răspuns de câteva luni bune. În acest caz, cum administraţia nu a găsit finanţare, s-a decis ca toţi cetăţenii comunei să suporte racordarea locuinţelor la reţeaua de canalizare din buzunarul propriu, Primăria acoperind doar o mică parte din costuri, respectiv cele pentru legarea conductelor din faţa gospodăriilor până la conducta principală. Aşadar, în următoarea perioadă, reprezentanţii administraţiei vor purta discuţii cu toţi cetăţenii din comună, pentru a le explica acest lucru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii